Kina i Katar se složili da će produbiti strateško partnerstvo

230
Kina i Katar

Kineski predsjednik Xi Jinping se u četvrtak u Pekingu susreo s katarskim šeikom Tamimom Bin Hamad Al-Thanijem.

Oni su se složili kako će produbiti bilateralno strateško partnerstvo koje se temelji na zajedničkom povjerenju, jednakosti i obostranoj koristi te zajedničkom razvoju.

Xi se prisjetio uspostavljanja strateškog partnerstva između dvije države 2014. u Pekingu te je rekao kako su tada postignuti brojni konsenzusi. U to vrijeme su se bilateralni odnosi koji su se razvijali implementirali putem zajedničkih napora, što je dovelo do opipljivih rezultata za dva naroda.

Kina je voljna pojačati komunikaciju s Katarom kako bi produbila političko zajedničko povjerenje, rekao je Xi, dodajući kako Kina podržava Katar u istraživanju svog razvojnog puta koji odgovara vlastitim uvjetima.

Rekao je kako Kina cijeni činjenicu da se Katar čvrsto pridržava politike jedinstvene Kine te je zahvalio Kataru na njegovoj čvrstoj podršci u pitanjima koja se tiču ključnih interesa Kine.

Xi je od dvije strane zatražio da daljnje usklade svoje razvojne strategije i zajednički izgrade Inicijativu pojas i put.

Dvije države su izvorno oblikovale novi uzorak suradnje u čijem su temelju suradnja u području nafte i plina, infrastrukturne izgradnje i financije i ulaganja, rekao je Xi, zatraživši napredak u suradnju u energiji, infrastrukturnoj izgradnji, tehnologiji i ulaganjima.