Kina i Japan se složili oko produbljenja gospodarske suradnje

464
Kina i Japan

Kineski državni vijećnik i ministar vanjskih poslova Wang Yi je u nedjelju u Pekingu s japanskim ministrom vanjskih poslova Tarom Konom supredsjedao petim gospodarskim dijalogom na visokoj razini između Kine i Japana.


Pozdravljen povratak odnosa na ispravnu stazu

Pozdravljajući povratak odnosa Kine i Japana na ispravnu stazu i ostvarivanje novih postignuća zajedničkim naporima čelnika i ljudi iz svih društvenih krugova dvije zemlje, Wang je rekao da je četvrti gospodarski dijalog, koji je obnovljen prošlog travnja nakon osmogodišnjeg prekida, učinkovito olakšao komunikaciju o politikama i pragmatičnu suradnju.

Dvije zemlje trebale pridržavati glavnog konsenzusa

Ove se godine obilježava 70. obljetnica osnutka Narodne Republike Kine, dok je Japan ušao u novo doba “Reiwa”, rekao je Wang, dodajući da bi se dvije zemlje trebale pridržavati glavnog konsenzusa koji su postigli njihovi čelnici i zajednički graditi bilateralne gospodarske odnose kako bi se zadovoljile potrebe novog doba.

Dvije strane bi trebale ostvariti stabilan napredak u promicanju bilateralnih investicija i trgovinske suradnje, zajednički graditi Pojas i put i aktivno istraživati suradnju na tržištima trećih strana i lokalnu suradnju, rekao je Wang.

Ubrzati pregovore o sveobuhvatnom gospodarskom partnerstvu i ugovoru o slobodnoj trgovini

Wang je rekao da bi Kina i Japan trebali uložiti zajedničke napore za promicanje olakšavanja i liberalizacije trgovine i investicija, pridržavati se poslovnog okoliša u kojem vladaju poštenje, pravda i nediskriminacija, ubrzati pregovore o Regionalnom sveobuhvatnom gospodarskom partnerstvu i ugovoru o slobodnoj trgovini Kine, Japana i Republike Koreje te zaštititi multilateralizam i režim slobodne trgovine.