Kina i Japan: Premijeri održali razgovore

466
Kina i Japan

Kineski premijer Li Keqiang je u srijedu u Chengduu, glavnom gradu jugozapadne kineske pokrajine Sichuan, održao razgovore s japanskim premijerom Shinzom Abeom.


Ističući kako su odnosi Kine i Japana održali teško stečeni pozitivan zamah je Li rekao kako Kina pridaje veliku važnost vezama s Japanom i voljna je promicati neprestani razvoj bilateralnih odnosa, nakon što su se vratili na ispravnu stazu.

Pozvao je dvije strane da slijede principe postavljene u četiri politička dokumenta između dvije zemlje i duh “uzimanja povijesti kao ogledala i gledanja u budućnost,” usvoje dugoročnu perspektivu i ispravno upravljaju osjetljivim pitanjima.

Ističući kako su se bilateralni odnosi vratili na stazu normalnog razvoja je Abe rekao kako bi Japan i Kina trebali nositi važne odgovornosti za regionalni i svjetski mir, stabilnost, razvoj i prosperitet.

Japanski premijer je pozvao dvije zemlje da rade na bližim razmjenama na visokoj razini te povećaju komunikaciju i dijalog radi početka novog doba bilateralnih odnosa. Japan je voljan povećati suradnju s Kinom u nošenju sa starenjem stanovništva, financijama, turizmu, zaštiti okoliša i zdravstvu, dodao je.