Kina i Italija: Saradnja od obostrane koristi model za odnose

128
Kina i Italija

Kina želi da sa Italijom razgovara o povezivanju politike i traži potencijal saradnje u glavnim projektima, kako bi saradnja od obostrane koristi postala sjajan model za kinesko-italijanske odnose, izjavio je juče kineski državni savetnik i ministar spoljnih poslova Vang Ji.


Vang je ovo rekao tokom jučerašnjeg video sastanka sa kolegom Italije Luiđijem di Maiom. Dve strane su razmenile mišljenja o pitanjima od zajedničkog interesa.

O bilateralnoj saradnji

Vang je tokom sastanka istakao da obe strane treba da traže potencijal saradnje u oblastima digitalizacije, informacione komunikacije, infrastrukture, izgradnje luka i tržišta treće strane, radi obostrane koristi.

Di Maio je rekao da će Italija aktivno učestvovati u „Putu svile za zdravstvo“, jer je Italija jedna od prvih zemalja koje su sa Kinom potpisale dokumente o saradnji na „Pojasu i putu“.

O odnosima između Kine i EU

Vang je ukazao da Kina i EU ne mogu da budu sistemski rivali, već treba da međusobno budu partneri u saradnji.

Nadamo se da EU insistira na objektivnom i jednakom stavu o rešavanju odnosa sa Kinom, i da bude oprezna u potezima pojedinih zemalja koje podstiču ideološku konfrontaciju, rekao je Vang.

O epidemiji kovida 19

Vang Ji je naveo da je saradnja najsnažnije oružje u borbi protiv pandemije. Vang je pozvao dve strane da iskoriste prilike i nastavljaju bilateralnu saradnju u sledećoj fazi.

Di Maio je visoko ocenio medicinske stručnjake koje je Kina poslala u Italiju.