Kina i Irak: Razmijenjene čestitke povodom obilježavanja godišnjice uspostave diplomatskih odnosa

364
Kina i Irak

Kina i Irak obilježavaju i godina diplomatskih odnosa između dviju zemalja.

Tim povodom kineski predsjednik Xi Jinping je u subotu razmijenio čestitke sa svojim iračkim kolegom Fuadom Masoumom.

Xi je u svojoj poruci naveo kako su dvije zemlje uživale u čvrstom zamahu razvoja bilateralnih odnosa i sustavno promicale suradnju na različitim poljima kroz zajednička nastojanja.

Dodao je kako su dvije zemlje najavile uspostavu strateškog partnerstva 2015. čime je otvoreno novo poglavlje u prijateljskim odnosima Kine i Iraka s novim mogućnostima za bilateralne odnose.

Xi je istaknuo kako visoko cijeni razvoj odnosa Kine i Iraka te je voljan surađivati s Masoumom iskorištavajući pritom povod 60. obljetnice kako bi se ojačala sinergija razvojnih strategija u okviru zajedničke izgradnje inicijative ”Pojas i put”, provela uzajamno korisna suradnja te produbilo strateško partnerstvo da bi od svega više koristi imale dvije zemlje odnosno dva naroda.

Masoum je sa svoje strane rekao kako su Irak i Kina svjedočili nevjerojatnom razvoju bilateralnih odnosa posljednjih godina, kao i velikom napretku u gospodarskoj i trgovinskoj suradnji.

Dodao je kako je Irak voljan sveobuhvatno proširiti bilateralne veze na način od kojeg koristi imaju oba naroda te promicati sigurnost, mir i razvoj dviju zemalja i regija.