Kina i Europska banka za obnovu i razvoj dale obećanje o izgradnji čvršćeg partnerstva

587

 

PEKING, – Premijer Li Keqiang je u petak izjavio kako je Kina spremna ojačati investicije i financijsku suradnju s Europskom bankom za obnovu i razvoj.

Posjet predsjednika spomenute institucije Pekingu označava ulazak Kine u tu banku te otvara novo poglavlje njihove suradnje, istaknuo je Li prilikom susreta s Chakrabartijem u kineskoj prijestolnici.

Podsjećamo kako je Europska banka za obnovu i razvoj 14. prosinca najavila kako je odbor njezinih guvernera odobrio zahtjev nadležnih kineskih službi za pristupanjem Kine kao zemlje koja nije primatelj. Nakon što se obavi niz legalnih procedura u zemlji, Kina će postati vlasnik udjela u Europskoj banci za obnovu i razvoj.

Li je istaknuo kako će najmnogoljudnija zemlja raditi s tom institucijom kako bi se omogućila podrška za suradnju između Kine i Europe.

Dodao je pritom kako će Kina odlučno potaknuti financijske reforme, ojačati gospodarski rast produbljivanjem reformi i davanjem prilike tržištu da igra odlučujuću ulogu u preraspodijeli financijskih resursa.

Kina će prema njegovim riječima ubrzati tržišno orijentirane financijske reforme te utemljiti regulatorni okvir kako bi se prilagodili razvoju modernog financijskog tržišta te ga pritom zaštititi od sustavnih rizika.

”Kina nema namjeru poticati izvoz kroz kompetitivnu devaluaciju valute.” – naglasio je premijer dodajući da je Kina u suštini sposobna zadržati tečajnu vrijednost yuana stabilnom na primjerenoj i uravnoteženoj razini.

Chakrabarti je istaknuo kako su postignuća Kine u gospodarskom i društvenom sektoru u posljednjih 30 godina omogućila iskustvo za suradnju kada je riječ o razvoju na međunarodnoj razini.

Dodao je pritom kako Europska banka za obnovu i razvoj ima povjerenja u kineske vještine kada je riječ o gospodarskim mjerama najmnogoljudnije zemlje svijeta te je voljna ulazak Kine shvatiti kao mogućnost za poticanje suradnje.

Susret s kineskim premijerom Chakrabarti je iskoristio i kako bi poručio da će spomenuta financijska institucija ojačati komunikaciju s kineskom vladom i njezinom poslovnom zajednicom obećavajući pritom produbljivanje suradnje s Kinom putem Azijske banke za infrastrukturne investicije te G20 kako bi se izgradilo snažnije partnerstvo.

Potrebno je naglasiti kako se u petak ujutro zamjenik kineskog premijera Ma Kai također susreo s predsjednikom Europske banke za obnovu i razvoj. Prilikom sastanka njih dvojica su razmijenila mišljenja o jačanju suradnje u okviru inicijativa Pojas i put, proizvodnim kapacitetima, malom i srednjem poduzetništvu te industrijskom restrukturiranju.

Xinhua