Kina i Europa trebaju odbaciti nesuglasice i ujediniti se

303
Kina i EU

Čelnici šest zemalja, odnosno Srbije, Kosova, Crne Gore, Albanije, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije su 6. svibnja s predsjednikom Europske komisije, čelnicima 27 zemalja članica EU i predsjednikom Odbora EU-a održavali video samit, na kojem je EU obećala donaciju u iznosu od 3.3 milijardi eura za šest zemalja, na osnovi čega će im pomoći u izradi snažnih ekonomskih i investicijskih planova za obnovu nakon pandemije koronavirusa.


Prema izvješću Reutersa, neke balkanske zemlje su tijekom epidemije pozitivno ocijenile pomoć Kine i Rusije, što je izazvalo ljutnju unutar EU-e.

Proteklih 5 mjeseci se koronavirus brzo širio Europom. Zbog nedostatka svrsishodnog ocjenjivanja na samom početku pojave bolesti je EU prolazila kroz teškoće tijekom širenja bolesti COVID-19. Postojao je veliki nedostatak medicinskih materijala te su i Njemačka, Francuska, Italija, Španjolska i druge velike europske zemlje bile u teškoj situaciji spasile, a pogotovo zemlje srednje i istočne Europe koje nemaju dobre javne higijenske uvjete. Kada su shvatili da unutar zemlje nedostaje materijala za prevenciju, a izvan zemlje ne dolazi pomoć, srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić je emotivno rekao da je “ujedinjena Europa samo bajka”, a čelnici BiH su rekli da “EU u koju smo se uvjerili prije deset godina više ne postoji”.

Kina, koja je prošla kroz teškoće u borbi protiv koronavirusa i platila ogromnu cijenu dobro zna da se nitko ne može sam dobro zaštiti kada je suočen sa zaraznom bolesti. Stoga je međunarodnoj zajednici, uključujući EU i zemlje srednje i istočne Europe, pružila pomoći koliko je mogla. To je njena odgovornost kao velike zemlje, kao i praktično provođenje duha “zajednice čovječanstva koja dijeli sudbinu”. Prema nepotpunim podacima je do svibnja Kina pomogla stotinama zemalja, što pokazuje kineski odgovoran stav i otvorenu toleranciju.

Međutim, kineska dobrovoljno ponašanje su neki zapadni mediji namjerno pogrešno shvatili, te su ih pripisali geopolitici. “Forbes”, francuski list “Le Monde” i “Le Figaro”, kao i drugi zapadni mediji su objavili da Kina maskama kupuje naklonost i propagira prosperitet svog sustava. Cilj ovih netočnih izjava je uključivanje srednjih i istočnih europskih zemalja u svoju geopolitiku, te pokazuje neznanje o suradnji “17 +1” te “Pojasu i putu”, a šteti i kompleksnim globalnim planovima za borbu protiv epidemije.

Kineski šef diplomacije Wang Yi je već rekao da Kina oduvijek poštuje interese Europe, a kineska suradnja s zemljama srednje i istočne Europe predstavlja pozitivan dodatak suradnji Kine i EU-e, a također pomaže u uravnoteženom razvoju i integraciji Europe. Kina se nada da će Europa odbaciti netočne glasine i udaljiti se mišljenja geopolitike te nastaviti produbljivati međunarodnu suradnju i multirateralizam.