Kina i EU: Za snažnije veze potrebno više suradnje na obostranu korist

341
Kina i EU

Posjeta kineskog premijera Li Keqianga Europi pokazuje da će česte razmjene na visokoj razini i bilateralni dijalog u različitim područjima pogurati odnose Kine i Europske unije (EU) u ispravnom smjeru.


Nakon 15 godina je sveobuhvatno strateško partnerstvo Kine i EU čvrsto ostalo na putu prema većem razvoju i pragmatičnijim rezultatima.

Kroz godine povećano povjerenje, prošireni zajednički interesi

Kroz protekle godine su dvije strane povećale uzajamno strateško povjerenje, proširile zajedničke interese, približile gospodarske i trgovinske veze te sve češće održavale kulturne i osobne razmjene.

Svijet prolazi kroz dubinske promjene usred rastućih nesigurnosti i rizika, rastućeg protekcionizma i povećanja nejednakosti prihoda unutar i izvana nacionalnih granica.

Pod takvim okolnostima Kina i EU, dvije najveće prinosnice višepolarnosti i gospodarske globalizacije, imaju razloga za daljnje jačanje bilateralnih odnosa.

Ključ napretka leži u uzajamno korisnoj suradnji

Povijest odnosa Kine i EU-e u posljednjih nekoliko desetljeća pokazuje da ključ napretka leži u uzajamno korisnoj suradnji.

Europska unija je bila najveći trgovinski partner Kine 15 uzastopnih godina, a Kina je sad postala drugi najveći trgovinski partner EU-e.

Štoviše, europska poduzeća prihvaćaju kinesko tržište šireći svoje poslovanje u drugom najvećem gospodarstvu na svijetu, dok je EU primarno odredište kineskih inozemnih investicija.

Prirodno je za Kinu i EU da se natječu u nekim područjima. Međutim nije riječ o igri u kojoj “ti gubiš ja dobivam” ili “pobjednik uzima sve: konkurencija i suradnja idu ruku pod ruku.

Zdrava konkurencija može pomoći u rastu poslovanja i omogućiti potrošačima bolju robu i usluge. Kada je riječ o rješavanju razlika, važno je za obje strane da se pridržavaju konstruktivnog tona te principa uzajamnog poštovanja i suradnje na obostranu korist.

Veliki prostor za rast investicija

Još važnije, Kina i EU dijele veliki potencijal i mogućnosti za širenje suradnje u trgovini, investicijama, inovaciji i ostalim sektorima.

Kineske investicije sad čine 2% svog dotoka inozemnih izravnih investicija u Eu, dok investicije EU-e u Kini čine 4% ukupnih inozemnih investicija EU-e. Postoji velik prostor za rast.

Sve veći broj europskih poduzeća poput kemijskog diva BASF-a, proizvođača automobila BMW-a i financijskih institucija AXA-e i Allianza su izrazile spremnost na širenje investicija u Kini dok ta azijska zemlja prolazi kroz novu rundu reforme i otvaranja.

U međuvremenu su Italija i Luksemburg su potpisali memorandume razumijevenja s Kinom o inicijativi Pojas i put. Njihovo sudjelovanje će pružiti novi poticaj jačanju sinergije između inicijative Pojas i put i strategije EU-e za povezivanja Europe i Azije.