Kina i Bugarska osnivaju strateško partnerstvo

377
Kina i Bugarska kineski predsjednik Xi jinping bugarski predsjednik Rumen Radev

Kineski predsednik Si Đinping razgovarao je sa bugarskim predsednikom Rumenom Radevom u sredu u Pekingu.


Dogovoreno je da bilateralne odnose podignu na nivo strateškog partnerstva.

Bugarska je jedna od prvih zemalja koja je osnovala diplomatske odnosa sa Novom Kinom, naglasio je Si, nadajući se da će strateško partnerstvo označiti novi početak za dve zemlje, da se zajedno nose sa međunarodnim promenama i da ulože novi impuls u bilateralnu saradnju.

Si je naglasio da dve zemlje treba međusobno da se poštuju i veruju jedna drugoj, jačaju razmenu između dve vlade, zakonodavnih tela i političkih partija, dok unapređuju međusobnu podršku u pitanjima koja se tiču obe strane.

Bugarska je takođe jedna od prvih zemalja Centralne i Istočne Evrope koja je potpisala međuvladin dokument o saradnji sa Kinom u okviru Inicijative „Pojas i put“.

Si je rekao da Kina želi da pojača usklađivanje razvojnih strategija između dve zemlje, promoviše infrastrukturnu povezanost, proširi trgovinu i investicije i razmene između naroda.

Radev je naveo da je veoma srećan što je posetio Kinu povodom 70. godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa.

On je istakao da je Bugarska spremna da posvećeno učestvuje u Inicijativi „Pojas i put“. Uz geografsku prednost koju ima u regionu, Bugarska može da postane prolaz i čvorište povezivanja Evrope i Azije, smatra bugarski predsednik.