Kina i BiH: Održan sastanak Milorada Dodika i Ji Pinga

541
Kina i BiH

Srpski član Predsjedništva BiH informirao je ambasadora Kine o novonastaloj situaciji nakon Odluke Ustavnog suda BiH o poljoprivrednom zemljištu, naglasivši da je ta odluka bez pravnog i ustavnog osnova uperena protiv Republike Srpske i njenih interesa, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.


„Tim potezom oni su bespravno zašli u imovinu Republike Srpske i donijeli odluku da se zemljište prenese na nivo BiH, iako u Ustavu jasno piše da BiH nema imovinu i da ona pripada entitetima. Zbog toga nećemo prihvatiti tu odluku i nećemo učestvovati u odlučivanju u zajedničkim organima dok se ta odluka Ustavnog suda ne poništi“, dodao je srpski član PBiH Dodik naglasivši da se u BiH godinama krši međunarodno pravo.

Ambasador Kine Ji Ping je istaknuo da ne pozdravlja miješanje u unutrašnje poslove drugih zemalja i izrazio nadu da će se i unutar BiH naći rješenje koje uvažava pravo i Ustav.

Ambasador Kine je zahvalio srpskom članu Predsjedništva BiH koji je među prvima uputio pismo podrške kineskom predsjedniku Xiju Jinpingu i  kineskom narodu u borbi za saniranje epidemije korona virusa koji je zahvatio pojedine dijelove Kine.

Srpski član Predsjedništva BiH i kineski ambasador razgovarali su i o unapređenju saradnje BiH i Kine na svim nivoima, stoji u saopštenju.