Kina i Belgija: Si najavio slanje medicinske pomoći

165
Kina i Belgija

Kineski predsednik Si Đinping je juče naveo da Kina hoće da pomogne Belgiji da savlada sadašnji nedostatak medicinskog materijala u okviru svojih kapaciteta.


U telefonskom razgovoru sa belgijskim kraljem Filipom, kineski predsednik je naveo da želi da podeli svoja iskustva u prevenciji i kontroli Kovida-19 sa Belgijom, kao i da hoće da promoviše kooperaciju u radu na vakcini i zajedničkom medicinskom istraživanju, ali i u drugim oblastima.

Si je naveo da se epidemija koronavirusa proširila na ceo svet i da predstavlja ozbiljan izazov za Evropu uključujući i Belgiju. On je u ime kineske vlade i naroda izrazio saosećanje sa Belgijom i izrazio odlučnu podršku belgijskom kraljevstvu, vladi i narodu.

Kada se Kina nalazila u kritičnoj fazi u borbi sa epidemijom, različiti slojevi belgijskog društva su pružali pomoć Kini na različite načine, što je svedočilo

o dubokom prijateljstvu i međusobnom podržavanju između naroda dveju zemalja, naveo je Si Đinping.

Kina želi da pomogne Belgiji, rekao je Si, dodajući da je ubeđen da će belgijski narod pobediti u borbi protiv virusom, pod rukovodstvom belgijskog kraljevstva i belgijske vlade.

Kralj Filip je naveo da je pandemija napala sve države na svetu, a Kina je prva koja je stavila koronavirus pod kontrolu i njena iskustva su veoma važna za druge države.

Kralj Filip je izrazio pohvalu što je Kina podržala druge zemlje u borbi sa epidemijom i naveo da je Belgija zahvalna što joj je Kina ponudila pomoć u zaštitnoj medicinskoj opremi. On je naveo i da Belgija želi da sarađuje sa Kinom u razvijanju lekova.