Kina i Hrvatska: Hrvati Kinu vide kao prijateljsku državu s rastućim globalnim utjecajem

1100
Kina i Hrvatska

Hrvati Kinu smatraju prijateljskom državom s kojom mogu u potpunosti surađivati te kao veliku silu čiji će svjetski utjecaj nastaviti rasti, pokazala je anketa hrvatskih dnevnih novina Jutarnjeg lista objavljena u utorak.

Anketa koju je proveo institut GfK sredinom veljače na zahtjev Kineske ambasade u Zagrebu, temeljena je na telefonskim i online intervjuima s 1 000 Hrvata svih društvenih skupina.

Oko 89 posto anketiranih smatra da su odnosi između Kine i Hrvatske prijateljski, a većina anketiranih podržava kineske investicije u Hrvatskoj, posebice u područjima infrastrukture, turizma i e-trgovine.

Hrvatsko-kineska suradnja je značajno ojačana te je u 2016. godini rezultirala godišnjim trgovinskim prometom od 1,2 milijarde američkih dolara, što je povećanje od više od 30 puta u proteklih 25 godina.

Sudeći prema anketi, Njemačka i Kina će u budućnosti biti najvažniji partneri Hrvatske i 85 posto Hrvata smatra da je Kina pouzdan partner za suradnju.

68 posto anketiranih smatra da Kina igra važnu ulogu na međunarodnoj pozornici, veću i jaču nego ikad prije, dok 90 posto njih smatra da će kineski utjecaj u globaliziranom svijetu u budućnosti još više rasti.