Kina i Filipini: Novi programi saradnje vrijedni 3,7 milijardi dolara

683

Kina i Filipini su potvrdili programe saradnje vrijedne 3,7 milijarde američkih dolara, tokom sastanka održanog u Pekingu, rekao je viši kineski dužnosnik u ponedjeljak.

“Projekti saradnje, koji su prva skupina, za unapređenje životnog standarda ljudi sada jedino trebaju niz procedura vezanih uz banke,” rekao je Gao Hucheng, kineski ministar trgovine, nakon sastanka delegacije filipinske vlade s kineskim dužnosnicima.

Sastanak je održan kako bi se proveli rezultati i konsenzus oko kojih su se složili vođe dvije zemlje u oktobru 2016. Filipinska delegacija je sada u dvodnevnoj posjeti Kini, koja je započela u ponedjeljak.

Gao je rekao kako će dokument pomoći osigurati glatku, učinkovitu, poštenu i transparentnu saradnju između dvije zemlje u područjima infrastrukture, prijevoza, autoputeva, telekomunikacija, željeznica, navodnjavanja i životnih standarda.

Rekao je kako je šestogodišnji razvojni plan za dvije zemlje gotovo završen, dodajući kako očekuje da će biti potpisan idući mjesec u Manili.

Zamjenik kineskog premijera Wang Yang se u ponedjeljak sastao s delegacijom koju je predvodio filipinski sekretar za financije Carlos Dominguez.

Wang je rekao kako su Kina i Filipini vrlo prijateljski susjedi s velikim prostorom i potencijalom za privrednu i trgovinsku suradnju, pozivajući dvije strane na provedbu važnog konsenzusa koji su postigli vođe dvije zemlje.

Zamjenik premijera je također pozvao na ubrzanje izrade nacrta plana bilateralne privredne i trgovinske suradnje i najiskrenije napore za provedbu prioritetnih programa saradnje.