Kina: Epidemija neće teško pogoditi kineski finansijski sistem

106
yuan

Iako je epidemija novog koronavriusa već uzela danak kineskim malim i mikro preduzećima, njen uticaj na sveukupni kineski finansijski sistem biće delimičan i kratkotrajan.


Rekao je to Džou Lijang, zamenik direktora kineske Reuglatorne komisije za bankarstvo i osiguranje (RKBO), piše Ecns.cn.

Džou je na pres konferenciji objasnio da Kina ima dovoljno resursa da se izbori sa mogućim rastom neučinkovitog zajma malih preduzeća pogođenih epidemijom.

Navodeći da će mala i mikro preduzeća, posebno ona u provinciji Hubei koja je najteže pogođena epidemijom i sektori poput ugostiteljstva i turizma, biti pogođeni epidemijom, Džou je rekao da će njihov ukupni nivo biti u skladu sa celokupnim finansijskim sistemom.

RKBO je zatražio od banaka i osiguravajućih kuća da pomognu malim firmama pogođenim epidemijom koronavirusa, dodao je on. Mnoge banke snizile su kamatne stope na pozajmice malim i mikro preduzećima u Hubeiju, dok su druge banke ponudile specijalne zajmove.

Finansijska podrška je takođe proširena na preduzeća na liniji odbrane od koronavirusa, kao što su proizvođači medicinske robe, dezinfekcionih sredstava, kao i ona koji rade na istraživanju vakcine.