Kina i Džibuti dogovorili uspostavu strateškog partnerstva

910
Kina i Džibuti

Nakon sastanka kineskog predsjednika Xi Jinpinga sa kolegom iz Džibutija Ismailom Omarom Guellehom u Velikoj dvorani naroda u središtu Pekinga, Kina i Džibuti su se dogovorili oko uspostave strateškog partnerstva kako bi ojačali sveobuhvatnu suradnju.

Nakon sastanka dvije zemlje potpisale su sporazume vezane uz suradnju u gospodarstvu, tehnologiji i poljoprivredi.

Naglašavajući kako Kina pridaje veliku važnost odnosima sa Džibutijem, Xi je istaknuo kako su se dvije zemlje uvijek odnosile jedna prema drugoj na temelju jednakosti pokazujući uzajamno poštivanje i potporu od uspostave diplomatskih odnosa prije 38 godina.

Kina je voljna surađivati sa Džibutijem kako bi se ubrzala provedba rezultata summita u Johanesburgu u sklopu Foruma o suradnji Kine i Afrike, zajednički potaknula izgradnja Pojasa i puta te u potpunosti ojača bilateralna suradnja u svim područjima, kako je istaknuo kineski predsjednik.

Guelleh, koji u državnom posjetu boravi od srijede do petka, istaknuo je kako je veoma zadovoljan što je upravo on prvi vođa jedne od afričkih država koji je posjetio Kinu nakon zaključka 19. Nacionalnog kongresa te čestitao Xiju na reizboru na dužnost glavnog tajnika partijskog Centralnog komiteta.

Dodao je kako će njegova zemlja igrati aktivnu ulogu u inicijativi Pojas i put, ojačati suradnju s Kinom kda je riječ o infrastrukturi i područjima važnima za kvalitetu ljudskih života.