Kina će za pet godina imati 39 navigacijskih satelita

740

Kina u sljedećih pet godina namjerava lansirati gotovo dodatnih 18 navigacijskih satelita u sklopu sustava Beidou koji bi do 2020. trebao postati svjetska mreža za navigaciju i pozicioniranje.

Vijest je najavio glasnogovornik Navigacijskog satelitskog sustava Beidou i direktor Kineskog ureda za satelitsku navigaciju Ran Chengqi.

Kina je već objavila da namjerava uspostaviti kompletan sustav od ukupno 35 satelita. Sustav će pružati svjetsku pokrivenost s pozicioniranjem na manje od 10 metara i vremenskom točnosti od 20 nanosekundi.

Do sada je za sustav Beidou lansiran ukupno 21 satelit. Prvih 16 su formirali mrežu koja je samo pokrivala Kinu i okolne regije. Nakon toga je u ožujku 2015. započelo lansiranje satelita nove generacije koji bi trebali pomoći da mreža postane globalna.

U ponedjeljak je lansiran 21. po redu Beidou satelit koji će zajedno s ostalih četiri satelita nove generacije pomoći u testiranju veza između satelita te sustava za navigaciju i signalizaciju koji bi trebao postati okvir za globalnu pokrivenost.

Ran je izjavio da je nakon poboljšanja tehnologije točnost pozicioniranja Beidouovog sustava u Kini dostići pet metara.

Kina do 2018. namjerava proširiti Beidou usluge na većinu zemalja pokrivenih inicijativom “Pojas i Put”, dok bi do 2020. usluga trebala postati globalna.