Kina će prepoloviti stope dodatnih carina na neke proizvode iz SAD-a

229
kineske carine

Kina će od 14. veljače prepoloviti stope dodatnih carina na neke proizvode iz SAD-a u nastojanju za promicanje zdravog i stabilnog razvoja gospodarskih i trgovinskih odnosa Kine i SAD.


U četvrtak su iz Povjerenstva za carine Državnog vijeća rekli i da će smanjenje stupiti na snagu u 14. veljače u 1;01 poslijepodne, a prepoloviti će 10 i 5 postotne stope s popisa proizvoda iz SAD-a koji su od 1. rujna 2019. podložni dodatnim carinama.

Popis je dio carinskih protumjerna u dva koraka koje su ciljale proizvode iz SAD-a vrijedne približbno 75 milijardi američkih dolara, Kina je 15. prosinca 2019. obustavila planirane dodatne carine na proizvode s drugog popisa.

Kina je odlučila da će prepoloviti carine nakon što su SAD 16 siječnja najavile da će 14 veljače prepoloviti 15-postotne carine na kineske proizvode vrijedne približno 120 milijardi američkih dolara. Rekao je dužnosnik povjerenstva citiran u izjavi na internetskoj stranici Ministarstva financija.

”Kako bi umanjila gospodarske i trgovinske napetosti i proširila suradnju je Kina odlučila prikladno prilagoditi povezane mjere,” rekao je dužnosnik. “Daljnja prilagodbaa će uglavnom ovisiti i budućem razvoju gospodarskih i trgovinskih veza između dvije zemlje. Naša je nada kako će dvije zemlje raditi zajedno prema konačnom ukidanju svih dodatnih carina.”