Kina će pokrenuti program dubinskog istraživanja Zemlje

1057

Kina je objavila planove za pokretanje programa dubinskog istraživanja Zemlje koji uključuje i istraživanje morskih dubina te promatranje Zemlje iz svemira. Plan je naveden u izvješću pod nazivom “Planiranje razvoja prostornih resursa za znanstvene inovacije tijekom 13. Petogodišnjeg plana”, kojeg je nedavno objavilo Ministarstvo za zemljišta i resurse.

“Samo 2% resursa između 3 i 10 kilometara ispod kineskog teritorija mogli bi biti dovoljni za naše korištenje za više od 5000 godina,” rekao je Dong Shuwen, bivši zamjenik ravnatelja Kineske akademije geoloških znanosti prilikom Nacionalne znanstvene konferencije o zemlji i resursima koja je održana 5. rujna.

Kina će u narednih pet godina provoditi istraživanja urbanog podzemnog korištenja prostora, podzemnih voda i još mnogočega kako bi procijenila potencijalne resurse i izglede za kineske podzemne gradove.

Djelotvorno korištenje podzemnog prostora u nekim razvijenim zemljama traje već dugi niz godina. Singapur i Japan koriste prostor i do 200 metara ispod zemlje. Međutim, u Kini je trenutni prosjek iskoristivost manji od 50 metara, a to znači da u većini gradova postoji najmanje 150 metara prostora koji se tek trebaju iskoristiti.