Kina će pojačati finacijsku potporu inicijativi Pojas i put

788
Pojas i put

Kina će ojačati financijsku i poreznu potporu koja će služiti inicijativi Pojas i put, rekao je zamjenik ministra financija u srijedu.

Ministarstvo financija formira međunarodni financijski suradnički centar u nastojanju za izgradnju dugoročnog, stabilnog, održivog i raznolikog financijskog sustava u kojem je moguće kontrolirati rizike, rekao je Shi Yaobin tijekom tiskovne konferencije na marginama godišnje sjednice Svekineskog narodnog kongresa, kineskog nacionalnog zakonodavnog tijela.

Ministarstvo će nastaviti promicati bilateralno i multilateralno pregovaranje o carinama radi promicanja izgradnje slobodnih trgovinskih zona, promicanja međusobnog otvaranja i čvrste provedbe sporazuma o carinskim koncesijama već potpisanih sa zemljama duž ruta.

Kina će poduprijeti međunarodnu koordinaciju i suradnju oko poreza, doprinijeti dokidanju diskriminacije pri izradi i provedbi poreznih politika, istovremeno potičući više zemalja na sudjelovanje u projektu za suzbijanje erozije poreznih osnovica i prijenosa dobiti, rekao je Shi.

Inicijativa Pojas i put, koju je Kina predložila u 2013., ima za cilj izgraditi trgovinske i infrastrukturne mreže koje će povezivati Aziju s Europom i Afrikom duž drevnih trgovačkih staza Puta svile, radi potrage za zajedničkim razvojem i prosperitetom.

Do sada je inicijativa dobila podršku od više od 100 zemalja i međunarodnih organizacija, rekao je Shi.