Kina će ostvariti novi napredak u kvantnoj komunikaciji

663
kvantna komunikacija

Kineski istraživači uskoro će ostvariti novi napredak u kvantnoj komunikaciji nakon što je prva kvantna komunikacijska linija između Pekinga i Šangaja u rujnu počela funkcionirati.

Riječi su to Xu Wua, partijskog šefa pri Kineskom sveučilištu za tehnologiju u Hefeiju, glavnom gradu kineske pokrajine Anhui na istoku Kine.

Tim koji je predvodio Pan Jianwei s Kineske akademije znanosti nastavio je opsežno istraživanje kako bi optimizirao prijenos kvantne komunikacijske linije, tako da ne bi došli do zastoja kada se broj korisnika povećava.

Zbog prigušenja optičkog vlakna, potrebne su relejne stanice za produljenje udaljenosti kvantne komunikacije. Na liniji Peking-Šangaj ima više od 30 stanica s prosječnom udaljenosti od oko 80 km.

”Istraživački tim radi na produljenju udaljenosti između dvije postaje na 300 ili 500 km kako bi se smanjio broj postaja i posljedično ukupni trošak,” rekao je Xu koji je ujedno i jedan od preko od 2 200 delegata na 19. Nacionalnom kongresu Komunističke partije NR Kine.

U tom smislu, u bliskoj budućnosti će se ostvariti napredak, rekao je partijski dužnosnik čije se sveučilište prijavljuje za nacionalni laboratorij na kvantnom polju.