Kina će u novoj etapi razvoja još više doprinositi svijetu

708
gospodarski rast kineska ekonomija

Glavni tajnik Centralnog komiteta Komunističke partije NR Kine Xi Jinping istaknuo je u izvješću, predstavljenom na otvaranju 19. Nacionalnog kongresa u Pekingu, kako je socijalizam s kineskim karakteristikama ušao u novu etapu te da se radi o novom povijesnom pravcu novog kineskog razvoja.

Kina, stojeći na novoj polazišnoj točki, realizirala je svoj san postanka, prosperiteta i jačanja. No, pitate se kako će ona u budućnosti utjecati na svijet u cjelini? Ne brinite, CRI vam donosi detaljnu analizu.

U kolovozu ove godine Francuska je provela ankete u Kini, SAD, Ujedinjenom Kraljevstvu, Japanu i još 26 zemalja. Prema rezultatima, 87% ”analiziranih” dijele optimističan stav prema razvoju u budućnosti, a brojke u Kini su u tom pogledu najviše. To samo označava veliku “pozitivnu snagu” u izmijenjenom svjetskom razvoju.

Ravnatelj Istraživačkog instituta za dalekoistočne studije pri Ruskoj akademiji znanosti Sergej Lužjanin istaknuo je kako je Kina ostvarila uspjeh u gospodarskim inovacijama i međunarodnoj suradnji, a razlog tom uspjehu leži u sustavu socijalizma s kineskim karakteristikama. Pored toga istaknuo je i kako raspored i razvojni plan kineske Komunističke partije Kine, pripremljeni na 19. Nacionalnom kongresu, pružaju drugim zemljama ogledan primjer za razvoj.

Član Politbiroa te ministar za medije i novinarstvo Zimbabvea Simon Khaya Moyo otvoreno se divi borbi Kine protiv korupcije.

“I mi se borimo protiv korupcije, ali nije lako. Moramo učiti iz kineskog iskustva,” naglasio je.

Kao najveća stranka na svijetu, kineska Komunistička partija naglašava kako oduvijek na prvo mjesto stavlja dobrobit i sreću naroda. S ovim se u poptunosti slaže i veleposlanica Laosa u Kini Vandee Boutthasavong.

“Komunistička partija Kine je u proteklih 90 godina, od svog osnutka i tijekom razvoja, spasila Kinu od kaosa te vodila kineski narod do prosperiteta. Ona je stranka koja voli mir te cijeni razvoj i suradnju. Kineski razvojni put je primjer od kojeg Laos te druge zemlje mogu učiti,” dodala je veleposlanica.

Australski stručnjak Laurie Pearcey primjetio je kako je predsjednik Xi Jinping spomenuo da će Kina aktivno sudjelovati u globalnom upravljanju.

“Cijeli svijet sluša samo Kinu kada spominje svoj gospodarski razvoj i politički razvojni pravac. Kineski glas je ojačao u međunarodnim poslovima te ona igra sve veću ulogu u svijetu,” zaključio je.