Kina i BiH: Snažniji nastup bh. izvoznika smanjio bi ogroman trgovinski deficit

742
Kina i BiH

Golemi trgovinski deficit BiH u trgovini s NR Kinom mogao bi se ublažiti ako bi BiH više koristila mogućnosti koje se kroz inicijativu „Pojas i put“ i mehanizam “16+1” otvaraju zemljama središnje i istočne Europe, piše FENA.

Trgovinska razmjena između Bosne i Hercegovine i Narodne Republike Kine je u prošloj godini dostigla vrijednost od 463 milijuna maraka, ali od tog iznosa samo 38,3 milijuna otpada na izvoz bh. roba u Kinu, navedeno je u tekstu.

Veleposlanica Huo Yuzhen, posebna predstavnica Ministarstva vanjskih poslova NR Kine za suradnju sa zemljama središnje i istočne Europe, novinarima je rekla da postoji interes za smanjenjem trgovinskog deficita i otvaranja kineskog tržišta za što veći broj proizvoda iz BiH. Navela je da mehanizam “16+1” omogućava značajno povezivanje BiH i Kine u oblasti ekonomije, edukacije, tehnologije, znanosti, kulture, turizma i mnogim drugim oblastima. Posebno je naglasila dobru suradnju u oblasti energetike i infrastrukture, izgradnje elektroenergetskih objekata.

Podaci pokazuju da se u turističkoj razmjeni bilježi stalno povećanje posjeta u obje zemlje, a čemu će dodatno doprinijeti i ukidanje viza predviđeno za 29.5.2018. U isto vrijeme proizvodi iz BiH teško se probijaju na kinesko tržište, što zahtijeva veće prisustvo potencijalnih bh. izvoznika u Kini na mjestima gdje najlakše dogovaraju poslovi kao što je izvozno-uvozni sajam koji se dva puta godišnje održava u Guangzhou.

Na tom sajmu na 1,16 milijuna četvornih metara izložbenog prostora predstavlja se kineska, ali i strana roba koja traži prostor na kineskom tržištu. Službeni podaci sa zadnje sajamske manifestacije pokazuju da su iz zemalja središnje i istočne Europe, uključujući BiH, bila tek 4.793 kupca.

Prema izjavi glasnogovornika sajma i zamjenika generalnog direktora Kineskog vanjskotrgovinskog centra Xu Binga, cilj sajma je, između ostalog i otvaranje kineskog tržišta za proizvode iz drugih zemalja, uključujući središnju i istočnu Europu, dok on osobno smatra da bi mnogi proizvodi iz BiH mogli bi naći svoje mjesto na kineskom tržištu ukoliko bi bili predstavljeni na odgovarajući način.

Važno mjesto u kineskoj trgovinskoj razmjeni s inozemstvom ima južni grad Dongguan, svjetski poznato proizvođačko središte s više od 30.000 industrijskih postrojenja koje je u srcu velikog Guangdong-Hong Kong-Macao obalnog područja. Prošle godine je trgovinska razmjena između BiH i Dongguana porasla za 71,4 posto i dostigla iznos od 33,63 milijuna yuana (nešto manje od 10 milijuna maraka). Izvoz u BiH povećan je u odnosu na 2016. godinu za 56,6 posto, a uvoz iz BiH za čak 835,4 posto, ali gledajući vrijednosno on iznosi samo 3,48 milijuna yuana ili približno milijun maraka.