Još jedan veliki korak za daljnje otvaranje Kine svijetu

286
Ljetni Davosov Forum

Samo nekoliko dana nakon što je predsjednik Kine Xi Jinping najavio velike nove mjere za ubrzanje procesa otvaranja domaćeg tržišta Kine inozemnim investitorima na Samitu G20 u Osaki, premijer Li Keqiang je 13. Ljetnom Davos forumu u Dalianu na sjeveroistoku Kine pružio daljnja jamstva da će raditi prema tom cilju.


Ovi specifični koraci su idući potez u provedbi mjera koje je predsjednik Xi najavio na Samitu G20, odnosno daljnjeg otvaranje tržišta Kine, aktivnog širenja uvoza neprestanog unapređivanja poslovnog okoliša za inozemna poduzeća, potpune provedbe ravnopravnog tretmana tvrtki u domaćem i inozemnom vlasništvu te unapređenju pregovora o gospodarskim i trgovinskim sporazumima. Isabelle Durant, zamjenica glavnog tajnika Konferencije o trgovini i razvoju Ujedinjenih naroda, je ovo opisala kao važne mjere koje će pomoći u rješavanju nekih od problema u svjetskom gospodarstvu. Robert Lawrence Kuhn, poznati američki stručnjak za Kinu, je rekao kako Kina daljnjim širenjem međunarodnog pristupa kineskom tržištu “prevodi Xijeve riječi u djela”.

Trebalo je manje od dva dana nakon zatvaranja samita u Osaki da Kina poduzme konkretne korake kako bi održala riječ. Kina je 30. lipnja objavila dva skraćena negativna popisa, koji određuju sektore gospodarstva zatvorene za inozemne investicije. Isti dan je Kina također objavila nadopunjeni katalog djelatnosti u kojima se aktivno potiču inozemne investicije. Skraćivanje negativnih popisa i novi katalog za inozemne investicije pokazuju da Kina nije odustala od misije reforme i otvaranja, unatoč rastućim globalnim trendovima prema protekcionizmu i unilateralizmu.

Uz mjere najavljene na Samitu G20 i Ljetnom Davosu, Kina već radi na unapređenju pravnog i institucionalnog sustava radi unapređenja poslovnog okoliša. Oblikuju se prateća pravila za zakon o inozemnim investicijama predstavljen ranije ove godine i pripremaju se planovi za napuštanje zastarjelih pravila prije 1. siječnja 2020. Kina također jača zaštitu intelektualnog vlasništva i uvodi sustav kaznenih naknadi kako bi značajno povećala cijenu krađe intelektualnog vlasništva.

Na Samitu G20 je predsjednik Xi rekao njemačkoj kancelarki Angeli Merkel da je predanost Kine širenju procesa nepokolebljiva. Kina će nastaviti unapređivati poslovni okoliš, stvarati više mogućnosti za međunarodne ulagače i povećati sigurnost u nesigurnom svijetu.