Jack Ma: Do 2030. skoro sva trgovina će se odvijati online

447
jack ma

Na uvodnom zasjedanju Javnog foruma WTO-a 2018, pod nazivom Trgovina 2030 – pogled u budućnost, predsjednik Izvršnog odbora kineske Alibaba Grupe Jack Ma rekao je da će se devedeset i devet posto trgovine odvijati online, a tek jedan posto izvan mreže.

“U idućih 30 godina će 80 posto malih poduzeća profitirati od globalizacije. Do 2030. više od 85 posto poduzeća radit će u području e-trgovine. Devedeset i devet posto trgovine će se odvijati online, a tek jedan posto izvan mreže,” rekao je Ma.

Osim Jacka Ma, na zasjedanju su govorili i generalni direktor Svjetske trgovinske organizacije Roberto Azevedo, još dvoje mladih poduzetnika, voditelj Programa UN-a za okoliš i bivši pomoćnik američkog predstavnika za trgovinu.

“Tehnologiju ne možemo zaustaviti. Jedino što možemo napraviti jest da je prigrlimo,” rekao je Ma, koji je bio jedan od ključnih govornika . Rekao je kako su mala poduzeća i e-trgovina budućnost svjetske trgovine.

“Sve više i više trgovine će se odvijati putem digitalnih platformi. Razvit će se novi načini dostavljanja proizvoda, kao i nove usluge,” rekao je Azevedo u uvodnom govoru na forumu WTO-a.

Azevedo je Jacka Ma opisao kao “zasigurno jednog od najznačajnijih poslovnih vođa i vizionara našeg vremena. Ujedinjeni narodi su Jacka proglasili zagovarateljem Ciljeva održivog razvoja.”

“Danas vidimo “napravljeno u Kini”, “napravljeno u SAD-u”, “napravljeno u Švicarskoj”. U 2030. svugdje će pisati “napravljeno na Internetu”, rekao je Ma na što je publika glasno zapljeskala.