Izvoz iz Hrvatske u Kinu povećan za 67,2 posto

574
Kina i Hrvatska

Kina je niz godina jedno od najbrže rastućih svjetskih gospodarstva.

U razdoblju od 1980. do 2016. godine Kina je ostvarivala prosječnu godišnju stopu rasta od čak 9,7 posto, pri čemu je u 15 godina ostvarila dvoznamenkaste stope rasta, navodi to, između ostalog, Hrvatska gospodarska komora (HGK) u još jednoj analizi izvoznih tržišta koju je izradila, “NR Kina – informacije za potencijalne izvoznike”.

– Kao posljedica takvog rasta Kina je postala i drugi najveći globalni uvoznik, kako sirovina tako i niza drugih proizvoda, te postala nezaobilazno tržište svih zemalja koje svoj rast temelje na robnom izvozu. Pozitivni pomaci vidljivi su i kod po duzetnika u Hrvatskoj, jer je vrijednost robnog izvoza prema Kini u 2016. bila gotovo 50 posto veća nego u 2014. godini, a u prvih devet mjeseci 2017. godine izvoz je povećan za čak 67,2 posto – ističu iz HGK-a i dodaju da su i oni prepoznali potencijal rasta izvoza na kinesko tržište, zbog čega su u prosincu 2017. otvorili Predstavništvo HGK-a u Šangaju, koje radi na jačanju imidža i brenda Hrvatske i hrvatskih proizvoda.

– Analizom “NR Kina – informacije za potencijalne izvoznike” HGK želi dodatno približiti kinesko tržište postojećim i potencijalnim izvoznicima, pružiti im nizbitnih informacija o tom tržištu odnosno olakšati im snalaženje na tom, drugom po veličini globalnom tržištu – zaključuju iz HGK-a.