Izveštaj: Kinesko tržište privatnog kapitala će se oporaviti nakon ublažavanja pandemije

94
yuan

Očekuje se da će se kinesko tržište privatnog kapitala postepeno oporaviti nakon što pandemija Kovida-19 oslabi i obnova ekonomskih aktivnosti širom zemlje se ubrza, pokazuje izveštaj.


Kinesko tržište privatnog kapitala opalo je za 22 odsto prošle godine, a finansiranje fondova u juanima dodatno se smanjilo zbog stroge regulacije, navodi se u izveštaju koji je objavila globalna konsultantska kompanija “Bain & Company”.

Nakon izbijanja koronavirusa, tržište privatnog kapitala u zemlji se umanjilo u prvom kvartalu i po količini i po vrednosti. Iako će se karantinske mere koje ometaju rad i proizvodnju nastaviti do kraja aprila, kontrakcija tržišta mogla bi da traje do drugog tromesečja.

Međutim, očekuje se da će se oporavak dogoditi tokom druge polovine godine, zahvaljujući potrebama za finansiranjem, navodi se u izveštaju.

Uprkos rastućim neizvesnostima, pad kineske ekonomije neće trajati dugo jer se privredne aktivnosti postepeno oporavljaju širom zemlje, rekao je Džou Hao, partner firme “Bain & Company” i koautor izveštaja.