Izdan kineski ”bijeli papir” o napretku ljudskih prava tijekom 40 godina reformi i otvaranja

423
Komunistička partija NR Kine

Kina je u srijedu objavila dokument, odnosno tzv. “bijeli papir” o napretku ljudskih prava od početka njezinih reformi i otvaranja.

Bijeli papir pod nazivom ”Napredak u ljudskim pravima tijekom 40 godina reformi i otvaranje u Kini” ističe kako su reforme i otvaranje pomogli osloboditi i razvijati društvene produktivne silnice, otvorili put socijalizma s kineskim karakteristikama i otpočeli novo poglavlje u razvoju ljudskih prava.

Tijekom četiri desetljeća, kineski je narod ustrajno radio kao jedno pod jakim i koherentnim vodstvom Komunističke partije Kine, kako se navodi u spomenutom dokumentu. Došlo je do velikih promjena, a životni se standard znatno poboljšao.

Partija je uvijek na prvo mjesto stavljala interese ljudi, osiguravajući da se reforme provode za ljude i od ljudi te da njihove koristi narod dijeli, dodaje se.

Kina je pokazala poštovanje, zaštitila je i unaprijedila ljudska prava tijekom reforme i otvaranja, utirući put razvoja ljudskih prava koji je u skladu s nacionalnim uvjetima, stvarajući nova iskustva i postižući napredak u cilju zaštite ljudskih prava, istaknuto je u dokumentu.

Kina je sažela svoje povijesno iskustvo, koje se temelji i na postignućima ljudske civilizacije, kombinirala je univerzalna načela ljudskih prava s realnim stanjem u zemlji i generirala niz inovativnih ideja o ljudskim pravima, navodi bijeli papir.

Kina je stvorila osnovna prava koja se usredotočuju na ljude i daju prioritete njihovim pravima na život i razvoj te predložila da krene putem sveobuhvatnog i koordiniranog razvoja ljudskih prava pod vladavinom prava.

Bijeli papir ističe i da je Kina provodila opsežne razmjene i suradnju na području ljudskih prava i ozbiljno ispunila svoje međunarodne obveze o ljudskim pravima.