Intervju: Kina može igrati i veću ulogu u globalnom upravljanju korištenjem UN-a kao platforme

1347
UN

Kina bi mogla igrati veći i aktivniju ulogu u globalnom upravljanju korištenjem Ujedinjenih naroda (UN) kao platforme, budući da su ideje koje Kina ima o upravljanju u skladu s ciljevima organizacije, u utorak je rekao Abdelkader Abbadi, autor i međunarodni konzultant koji je 50 godina radio u sjedištu UN-a.

“Ideja predsjednika Xija o izgradnji zajednice dijeljene sudbine za čovječanstvo je veoma u skladu s agendom UN-a, koja prioritet stavlja na mir i razvoj,” rekao je ovaj UN-ov stručnjak.

Kao najveći doprinositelj miru, Kina je dokazala da je istinski zagovornik ideala UN-a te daje primjer svijetu, s ulogom koju igra u suradnji Jug-Jug i nevjerojatnom napretku koji radi u tome da tijekom jednog desetljeća milijune izvuče iz siromaštva, rekao je stručnjak.

Kina igra aktivnu ulogu globalnom mirenju i održavanju gloalnog mira, budući da svoju tradicionalnu filozofiju mira i održavanja dobrosusjedskih odnosa pretvara u modernu praksu, rekao je.

Opća skupština UN-a je 2015. usvojila Agendu 2030 sa 17 Ciljeva održivog razvoja (SDG) čiji je cilj adresirati probleme klimatskih promjena, populacije, siromaštva, izbjeglica, ekonomske i financijske nestabilnosti i nejednakosti koji bi, ako se ne riješe pravovremeno i prikladno, mogli ugroziti svjetsku ekonomiju, mir i stabilnost, rekao je Abbadi.

Svi ovi problemi, tvrdi on, evoluiraju u globalne prijetnje koje zahtijevaju napore od svake članice međunarodne zajednice.

SDG-ovi su također izrazi međuzavisnosti. Bez obzira na to jesu li siromašne ili bogate, male ili velike, sve nacije ovise jedna o drugoj, rekao je.

Gospodarstva u razvoju će biti u riziku ako se ne sadresiraju problemi nejednakosti, rekao je stručnjak, dodajući da niti jedna nacija neće moći uživati u održivom razvoju ako globalni ekosustav bude uništen.

Našim budućim generacijama su potrebni zajednička mudrost i zajedničke akcije, rekao je Abbadi.

Gledajući iz ove perspektive, svih 17 SDG-ova, posebice klimatske promjene i zagađenje, su globalni izazovi koje svijeti u cjelini mora riješiti, a ako se adekvatno ne adresiraju, ova pitanja bi mogla predstavljati međugeneracijski problem, rekao je.

Kina putem inicijative Pojas i put pokazuje da uistinu prihvaća ideju bivanja partnerom s drugim nacijama i ideju dijeljenja svog uspjeha s drugim nacijama, rekao je UN-ov službenik.

Stručnjak je citirao kinesku poslovicu “Kada si siromašan radi na tome da se poboljšaš, kada si bogat radi na tome da poboljšaš svijet.”

“Sada kada je Kina u boljem položaju i ima takvu moć, UN bi trebao biti najbolja platforma na kojoj bi Kina mogla prakticirati svoju tradicionalnu filozofiju i učiniti svijet boljim mjestom za život,” rekao je Abbadi.