Inovativni razvoj u fokusu naučnog i tehnološkog foruma

186
Prvi svetski forum o naučnom i tehnološkom razvoju

Prvi svetski forum o naučnom i tehnološkom razvoju, koji je juče otvoren u Pekingu, usredsrediće se na dugotrajni inovativni razvoj.


Tema dvodnevnog foruma je „Nauka, tehnologija i razvoj“. Forum je privukao više od 400 akademika, dobitnika Nobelove nagrade, šefova univerziteta i preduzetnika iz 18 zemalja i regiona.

Van Gang, predsednik Kineske asocijacije za nauku i tehnologiju, na otvaranju je rekao da sve zemlje treba zajedno da produbljuju međunarodnu komunikaciju i saradnju, kao i da unapređuju dugotrajni razvoj kroz naučne i tehnološke inovaciju.

To je u skladu sa očekivanjem naroda svih zemalja i međunarodnih naučnih i tehnoloških krugova, rekao je Van.

Svet se još suočava sa nizom izazova uprkos brzom naučnom i tehnološkom razvoju, uključujući klimatske promene, nedostatak energetskih resursa, bezbednost hrane, pretnju po sajber bezbednost, zagađenje životne sredine, prirodne katastrofe, zarazne bolesti i siromaštvo, rekao je Bai Čunli, predsednik Kineske akademije za nauku.

On je ukazao da rizici i izazovi imaju vezu sa zajedničkom bezbednošću čovečanstva.

Nijedna zemlja ne može sama da rešava ove komplikovane i neizvesne izazove. Sve zemlje treba da uspostavljaju mehanizam saradnje, rekao je Bai.