Incijativa ”Pojas i Put” obogatila suradnju Španjolske i Kine

618
inicijativa Pojas i put

Nakon radnog dana za kineskog diva e-trgovine Alibabu, Guillermo Ruiz snima audio lekcije iz španjolskog jezika za svojih 60 000 kineskih online ”sljedbenika”.

Nekoliko kilometara dalje, u madridskoj zračnoj luci, kineski turist Liu Jie primio je povrat poreza kroz kinesku mobilnu aplikaciju.

To nije ništa neobično. Veze između španjolskog i kineskog društva su otišle mnogo dalje od onoga što je Diego de Pantoja, španjolski jezuit koji je posvetio svoj život razmjenama između dviju kultura duž Puta svile, uopće mogao zamisliti prije četiri stoljeća.

Danas je ta drevna ruta ponovno oživljena inicijativom ”Pojas i put”, koja jača veze između Kine i Španjolske u novim područjima.

POVEĆANA SURADNJA

Kineski državni vijećnik i ministar vanjskih poslova Wang Yi je 16. svibnja započeo svoje 9-dnevno službeno putovanje koje uključuje posjete Francuskoj, Španjolskoj, Portugalu i Argentini.

Ove se godine inače obilježava 45. obljetnica uspostave diplomatskih odnosa između Kine i Španjolske kao i 13. obljetnica uspostave njihova sveobuhvatnog strateškog partnerstva.

U španjolskoj prijestolnici Madridu Wang se susreo s kraljem Filipom VI., premijerom Marianom Rajoyom te svojim španjolskim kolegom Alfonsom Dastisom. Oni su razgovarali o pitanjima koja se tiču jačanje suradnje u okviru inicijative ”Pojas i put” koju je Kina predložila 2013.

Istraživač na Institutu za europske studije pri Kineskoj akademiji društvenih znanosti Tian Delong, ističe kako su dvije zemlje posljednjih godina ojačale uzajamno političko povjerenje te promicale suradnju u gospodarstvu, trgovini i turizmu, kao i razmjene u kulturi.

”Španjolska za Kinu postaje sve važnije odredište za investicije u Europi,” istaknuo je.

Kina je inače Španjolskoj postala najveći trgovinski partner izvan EU, a bilteralna trgovina je porasla od 12 milijuna američkih dolara zabilježenih 1973. na 30,9 milijardi američkih dolara koliko je iznosilo prošle godine. Tian je izrazio uvjerenje kako će Wangov posjet Španjolskoj ojačati suradnju u više područja i kroz nove modele.