Huawei će ove godine predstaviti vlastiti OS

245
Huawei

Tvrtka Huawei je u srijedu objavila da bi kasnije ove godine mogla predstaviti operativni sustav (OS) koji je sama razvila.


To je dio ubrzanja napora za jačanje vlastitih softverskih mogućnosti tog tehnološkog diva radi neutraliziranja posljedica ograničenja SAD-a.

Yu Chengdong, izvršni upravitelj Huaweijeve potrošačke poslovne grupe je rekao da će tvrtkin vlastiti operativni sustav biti dostupan “čak i do ove jeseni ili najkasnije idućeg proljeća.”

Izvršni upravitelj je navedeno izjavio nakon što su iz Googlea rekli da će Huaweijevim uređajima djelomično uskratiti pristup Android operativnom sustavu. Kao dio najnovijeg razvoja je vlada SAD-a u utorak objavila da bi mogla odgoditi zabranu izvoza američke tehnologije Huaweiju, ali potez će omogućiti postojećim uređajima pristup Androidu 90 dana.

“Huaweijev vlastiti operativni sustav će biti kompatibilan sa svim Android i mrežnim aplikacijama. Ako se aplikacije za Android rekompiliraju, njihov rad može biti unaprijeđen za više od 60%,” objavio je Yu u WeChat grupi koja uključuje nekoliko stručnjaka za Internet.

Prema njegovim riječima, novi operativni sustav će moći podržati mobitele, računala, tablete, televizije, automobile i pametne nosive uređaje.