Hrvatsko-kineska godina kulture i turizma: Li i Plenković na otvaranju

428
Hrvatsko-kineska godina kulture i turizma

Kineski premijer Li Keqiang je sa svojim hrvatskom kolegom Andrejem Plenkovićem u Zagrebu 10. travnja prije podne po lokalnom vremenu prisustvovao na otvaranju Kinesko-hrvatske godine kulture i turizma.


Kineski premijer čestitao dvije zemlje na održavanju prve tematske godine kulture i turizma

Li Keqiang je čestitao naše dvije zemlje na prvom zajedničkom održavanju tematske godine kulture i turizma. Kako je naveo, Kina i Hrvatska imaju dugu povijest, raznobojnu civilizaciju i lijepu prirodu. Stanovnici dvije zemlje su održavali razmjene kroz povijest i to ne samo da produbljuje prijateljstvo kineskog i hrvatskog naroda, već također unapređuje razmjene i učenje između istočne i zapadne civilizacije.

Kina podržava proširenje turističke suradnje

Li Keqiang je rekao da kineska vlada podržava proširenje međusobne turističke suradnje. U prošloj godini je 250 tisuća kineskih turista posjetilo Hrvatsku. „Nadamo se da ćemo otvoriti izravnu zrakoplovnu liniju u skladu s tržišnim i komercijalnim principom kad sazru uvjeti, a time ćemo pružiti više pogodnosti za međuljudske razmjene dvije zemlje. Vjerujem da će Hrvatska privući još više kineskih turista, a Hrvati su dobrodošli prilikom putovanja u Kinu, „ dodao je Li.

Hrvati osjećaju prijateljstvo prema Kinezima

Plenković je rekao da hrvatski narod osjeća prijateljstvo prema kineskom narodu i zainteresiran je za raznobojnu kinesku kulturu i dugotrajnu civilizaciju. Kinesko-hrvatska godina kulture i turizma će približiti srca naša dva naroda. Hrvatska se nada da će s Kinom ostvariti praktičnu kulturnu i turističku suradnju te podići nivo međusobne ukupne suradnje.