Grad Čengdu skočio na svetskoj listi gradova

475
Čengdu

Čak šest kineskih gradova se našlo u kategoriji Alfa gradova, odnosno gradova prvog nivoa, na novoj listi Mreže za istraživanje globalizacije i svetskih gradova koja je objavljena 21. avgusta.


Jugozapadni kineski grad Čengdu je zbog velike povezanost sa drugim gradovima, skočio za 12 mesta sa rangiranja iz 2018. godine i ove godine se našao u kategoriji Beta + gradova, zauzevši 59. mesto u svetu.

Ova organizacija je napravljena na odeljenju za geografiju na Univerzitetu Loufborou u Velikoj Britaniji i fokusirana je na istraživanje spoljnih odnosa svetskih gradova. Kineski gradovi Hongkong, Šangaj i Peking našli su se u kategoriji Alfa + gradova na ovogodišnjoj rang listi, dok su Gvandžou, Tajpej i Šendžen u kategoriji Alfa.

Skok Čengdua, kao jedinog kineskog grada u Beta + kategoriji, može se pripisati njegovoj snažnoj povezanosti sa drugim gradovima u Kini i svetu, rekao je Ben Deruder, saradnik direktora Mreže za istraživanje globalizacije i svetskih gradova za Nešnl Biznis Dejli.

Masovna izgradnja infrastrukture u Kini uveliko je povećala povezanost zemlje sa ostatkom sveta, rekao je Deruder i napomenuo da će dva aerodroma u Čengduu u velikoj meri poboljšati njegove transportne sposobnosti.

Prema pisanju Nešnl Biznis Dejlija, više od 300 kompanija sa Forčunove liste 500 najvećih kompanija ima sedište ili filijale u Čengduu, što grad čini veoma konkurentnim u međunarodnim logističkim kanalima. Ukupan obim uvoza i izvoza Čengdua skočio je za 23,5 odsto u prvoj polovini godine, što je najveći rast među gradovima čija je ukupna vrednost spoljne trgovine iznad 10 miliona juana (oko 1,45 miliona dolara).