Govor Xija Jinpinga na Forumu Bo’ao: Otvorena kineska vrata će se otvoriti još više

779
Xi Jinping

Kineski predsjednik Xi Jinping je danas sudjelovao na ceremoniji otvaranja Foruma Bo’ao 2018. gdje je održao tematski govor pod nazivom “Otvaranjem se ostvaruje prosperitet, a inovacije upravljaju budućnošću”.

Ove godine se obilježava i 40. obljetnica početka provođenja politike otvaranja prema svijetu. Kakva je onda ocjena proteklih 40 godina? Kako će izgledati otvaranje Kine u budućnosti? Pročitajmo zajedno zaključke iz govora predsjednika Xija Jinpinga.

1. Veličanstveni ep

Na trećem plenarnom kongresu 11. saziva partijskog Centralnog komiteta 1978. Kina je započela povijesnu etapu vezanu uz otvaranje. Radi se o 40-godišnjoj ujedinjenoj volji naroda te 40-godišnjim maksimalnim nastojanjima u sklopu kojih je kineski narod vlastitim rukama ispisao veličanstveni ep o državnom i narodnom razvojni.

Kina je druga najveća gospodarska sila u svijetu, najveća industrijska zemlja, država s najvećom robnom trgovinom odnosno država koja ima najveću količinu deviznih rezervi.

Godišnji rast BDP-a Kine iznosi 9,5 posto, a prosječni rast vanjske trgovine iznosi 14,5 posto godišnje, dok je 700 milijuna osoba podignuto iznad granice siromaštva što čini više od 70 posto na svjetskoj razini, a doprinos svjetskom gospodarstvu je naprekidno iznosio više od 30 posto.

2. Dragocjeno otkriće

Jedno od najdragocjenijih otkrića iz iskustva tijekom 40 godina otvaranja prema svijetu jest – da bi jedna zemlja napredovala te se obnovila, ona mora ići povijesnim putem i u skladu s pravcem razvoja svoga vremena. Postoji više puteva koji vode do modernizacije. Kineski narod je pri njezinom provođenju pokazao hrabrost. Otvaranje prema svijetu je druga kineska reforma koja ne samo da je dubinski promjenila Kinu, nego je i utjecala na čitav svijet.

3. Pitanje ere

Kako čovječanstvo djeluje suočavajući se s kompliciranim promjenama u svijetu? Koja je budućnost Azije?

Nemojte se plašiti oblaka koji blokiraju pogled jer i mi moramo shvatiti načela povijesti te jasno shvatiti svjetske tendencije, a to su:

– u sadašnjem svijetu – tri tendencije su mirna suradnja, otvorena koordinacija, promjene i inovacije.

– pri suočavanju s budućnosti – tendencije su da se razne zemlje trebaju uzajamno poštivati i skladno tretirati jedna drugu. Potreban je dijalog, konzultacije i zajedničko preuzimanje odgovornosti. Trebamo se zajednički truditi te surađivati poštujući razlike drugih. Trebamo poštivati i prirodu te ju zaštiti.

4. Nova era, novi zadatak

Svaka era ima svoje pitanje, a svaka generacija ima svoj zadatak. U novoj eri će kineski narod nastavti provoditi reforme i raditi na samopoboljšanju, odlučno ustrajati na sveobuhvatnom produbljivanju reforme. Moramo biti hrabri kako bismo izlječili staru bolest i popravili svojstvene interese te proveli reforme do kraja. Kineski narod će i dalje biti hrabar u inovacijama te će unaprijediti razvoj, proširiti otvaranje te jačati suradnju kako bi dali više doprinosa čovječanstvu.

5. Nove mjere otvaranja

a. Uvelike proširiti obim ulazaka na kinesko tržište uz smanjenje ograničenja za stope inozemnog kapitala u sektorima bankarstva i osiguravajućih kuća kako bi osigurali njihov dolazak. Što skorije smanjiti i ograničenje za vanjski kapital u sektoru automobilske ondustrije.

b. Ojačat će se i spajanje s kriterijima globalne trgovine te transparentnost, a ojačat će se i zaštita vlasništva.

c. Ojačat će se i zaštita prava intelektualnog vlasništva – ponovo će se formirati Državni ured za zaštitu prava intelektualnog vlasništva te podići troškovi za one koji se ne budu ponašali u skaldu sa zakonom.

d. Aktivno će se povećati uvoz uz smanjenje carina za automobile kao i broj vrsta uvezene robe koje kinesko stanovništvo treba uz ubrzavanje procesa vezanog uz Sporazum o javnoj nabavi.

6. Temeljna snaga

Reforme i inovacije unapređuju sadašnji svijet. Kineski preci su prije 2500 godina shvatili da “ako je dobro za narod, ne mora biti isto kao i ranije te ako je dobro za posao, ne mora biti isto kao kako radi većina”. Reforme i inovacije su temeljna snaga koja unapređuje razvoj čovječanstva. Tko odbije reforme i inovacije je onaj koji će zaostati za sadašnjosti te biti odbačen od povijesti.

7. Ozbiljno obećanje

Bez obzira na to koliko će se Kina razvijati, ona neće pritom nikome nanijeti štetu niti će narušavati aktualni globalni sustav, a niti zasnivati vlastite interesne zone. Kina će uvijek biti graditelj svjetskog mira, čuvar međunarodnog poretka te ona koja doprinosi globalnom razvoju.

8. Osnovna državna politika

Gospodarska globalizacija je nepromjenjiva tendencija razvoja ere. Kina ustraje na osnovnoj državnoj politici, odnosno otvaranju prema svijetu. Kineski gospodarski uspjeh kroz proteklih 40 godine je ostvaren u pozadini otvaranja te budući kvalitetni razvoj Kine će također biti proveden u pozadini otvaranja većeg obima. Kineska otvorena vrata neće biti zatvorena, nego sve otvorenija i otvorenija.

9. Zajednička izgradnja “Pojasa i puta”

Inicijativu za zajedničku izgradnju “Pojasa i puta” je predložila Kina, a njihove mogućnosti i rezultati pripadaju svijetu. Kina neće računati na geopolitiku, neće praviti zatvorenu zonu i odbijati druge odnosno neće nasilno provoditi obveznu trgovinu s drugima. Mi ćemo “Pojas i put” učiniti najširom platformom za globalnu suradnju koja je istovremeno i u skladu s razvojnim tendencijama svijeta.