Gospodarski zamah stvara prostor za razvoj i reforme

870

Najnoviji podaci pokazuju održani zamah u kineskom gospodarstvu, stvarajući tvorcima politike prostor za veće usmjeravanje pažnje prema reformama, objavila je agencija Xinhua.

Industrijski učinak je porastao 6,3% u siječnju i veljači uspoređujući s godinom ranije, dok je rast investicija u fiksnu imovinu ubrzao na 8,9% tijekom razdoblja, što je oboje premašilo tržišna očekivanja, pokazali su podaci Nacionalnog ureda za statistiku u utorak.

Rast investicija u privatni sektor, koje su činile više od 60% ukupnih investicija, je ubrzao s 3,2% u 2016. na 6,7% u navedenom razdoblju, što je najbrži rast u godini dana.

Investicije u nekretnine su porasle iznenađujućih 8,9% u navedenom razdoblju, sa 3% koliko je iznosio rast u istom razdoblju prošle godine, unatoč strožim regulacijama radi borbe protiv špekulacija i obuzdavanja imovinskih balona.

Potrošačka inflacija je održala blagi rast od 1,7% dok je stopa nezaposlenosti ostala stabilna u siječnju i veljači.

Međutim, rast prodaje u maloprodaji, glavnog pokazatelja osobne potrošnje, je pao na ispod 10% po prvi put u 11 godina zbog usporavanja prodaje automobila, koja je pala za 1% u usporedbi s godinom ranije nakon što je zemlja podigla kupovni porez na male automobile sa 5% na 7,5% ove godine.

Većina pokazivača je bili pozitivno i pokazivali su napredak, rekao je glasnogovornik Nacionalonog ureda za statistiku Sheng Laiyun na tiskovnoj konferenciji, dodajući kako je razvoj u prva dva mjeseca položio “dobar temelj” za zemlju kako bi ostvarila svoje cjelogodišnje ciljeve.

Kina je smanjila svoj cilj rasta na oko 6,5%, što je najniži cilj u četvrtini stoljeća. Gospodarstvo je naraslo 6,7% u 2016., što je najsporiji rast u 26 godina.

Podaci objavljeni u utorak su najnoviji među serijom pokazatelja koji ukazuju na stabilnost u drugom najvećem gospodarstvu na svijetu, robustan uvoz i proizvođačku inflaciju koja se najbrže podiže u gotovo devet godina, što jača industrijski profit.

Podaci nude svježe znakove kako se gospodarstvo stabilizira i dobiva na snazi, rekao je Deng Haiqing, glavni ekonomist u tvrtki JZ Securities, dodajući kako je rast dostigao prekretnu točku u putanji oblika slova L.

Podržano snažnim rastom investicija u fiksnu imovinu i nekretnine, kinesko bi gospodarstvo moglo narasti 6,8% ili više u prvoj četvrtini, rekao je Deng.

Tvrtka Guotai Jun’an Securities je bilo optimističnija, očekujući kako će se zamah nastaviti u ožujku sa stvarnim rastom BDP koji će vjerojatno dostići 7% u prvoj četvrtini i lagano usporiti u drugoj četvrtini.

Analitičari su rekli kako je stabilizacija omogućila tvorcima politike, koji su se borili sa silaznim pritiskom, bolje usredotočavanje na dugoročnije dobitke kroz šire reforme.

Li Wei, čelnik Razvojnog istraživačkog centra Državnog vijeća, je rekao kako će gospodarstvo vjerojatno otići iz silazne putanje trenda rasta u obliku slova L u vodoravnu putanju, no to ne ukazuje na uspjeh u restrukturiranju gospodarstva.

Ostvaren je napredak u pokušaju Kine za usmjeravanje gospodarstva prema modelu rasta koji vuče više snage iz osobne potrošnje, inovacija i usluga. No, Li je rekao kako bi trebalo više napraviti za napredak strukturalne reforme ponude i napraviti iskorak u rezanju prekapacitiranosti, umanjenju financijskih poluga, smanjenju količine robe na zalihama, sniženju troškova i popravku slabih karika.

Napori će također biti usmjereni prema kontroli rizika nakon što se zemlja obvezala izgraditi “vatrozid” kako bi se obranila od financijskih rizika, s oštrim oprezom kod “mrtve” imovine, nenaplativih obveznica, bankarstva u sjeni i internetskih financija, sudeći prema vladinom radnom izvješću razmotrenom na godišnjoj sjednici Svekineskog narodnog kongresa koja je u tijeku.

Dok je većina podataka iz veljače nagovijestila otporan rast, dužnosnici i analitičari su ukazali na potencijalne brige u nekim područjima.

Sheng je upozorio na snažna nepovoljna kretanja uzrokovana nesigurnostima u vanjskom okolišu, dodajući kako se temelji za gospodarsko unaprjeđenje kod kuće trebaju učvrstiti.

Tom Orlik, glavni ekonomist za Aziju u Bloombergu, je istaknuo slabosti kod investicija u proizvodni sektor, koje su ostale niske u prva dva mjeseca, pokazujući povećanje od 4,3%, uspoređujući sa skokom od 27,3% kod investicija u infrastrukturu.