Godišnji sastanak AIIB u Luksemburgu

439
AIIB

Četvrti godišnji sastanak AIIB – Azijske infrastrukturne investicione banke, koju je inicirala Kina, počeo je u petak u Luksemburgu.


Ovo je prvi put da se sastanak održava izvan Azije, a privukao je više od hiljadu zvaničnika Banke, predstavnika iz partnerskih institucija, poslovnih lidera i stručnjaka.

Pod temom „Saradnja i povezivanje“, ovogodišnji sastanak u prvi plan stavlja jačanje azijsko-evropske saradnje i povezanosti, digitalno povezivanje, klimatske promene, održivu infrastrukturu i tok finansija u kružnoj ekonomiji.

Predsednik AIIB Đin Lićun poželeo je dobrodošlicu na ceremoniji otvaranja sastanka banke koja, kako je rekao „povezuje Aziju sa svetom“.

Istraživanja i analize o ograničenjima koji utiču na rast u Aziji ukazali su na nedostatak infrastrukturnih ulaganja.

Đin je naveo da bi zemlje u razvoju trebalo da investiraju oko osam odsto svojih bruto domaćih proizvoda u infrastrukturu kako bi pokrenule održivi rast.

„Naše najbolje analize ukazuju na to zemlje sa niskim i srednje niskim primanjima treba da povećaju ulaganje u infrastrukturu za trećinu“, naveo je on, dodajući da će „dobro koordinisani program ulaganja u infrastrukturu i druge proizvodne sektore u zemljama sa niskim primanjima povećati rast“.

Govoreći o globalnom rastu, predsednik AIIB je istakao da se „stabilizuje“, ali da protekcionizam i nesporazumi u trgovini donose velike rizike brojnim državama.