Godina turizma Kine i Europske unije 2018. stavit će naglasak na manje poznata odredišta

798
Godina turizma Kina i Europske Unije

Godina turizma Kine i Europske unije 2018. od sada je i službeno u svome tijeku. Veleposlanik Europske unije u Kini Hans Dietmar Schweisgut izjavio je kako ova inicijativa ima za cilj premostiti kulturna shvaćanja promicanjem manje poznatih turističkih odredišta s obje strane.

Najnoviji službeni podaci pokazuju da je tijekom 2016. gotovo 3,5 milijuna kineskih državljana posjetilo zemlje EU-a, doprinijevši pritom s 11,5 milijardi dolara lokalnim gospodarstvima. U međuvremenu, tijekom iste godine više je od 3,1 milijuna građana EU-a došlo u Kinu gdje je potrošilo oko 14 milijardi dolara.

Ova inicijativa ‘turističke godine’ nastoji dodatno potaknuti taj pozitivan zamah – ne samo u smislu povećanja broja posjeta, nego i razvoja održivog turizma, mogućnosti bilateralnih ulaganja i olakšavanja pregovora o viznom režimu odnosno povezivanjem zračnim rutama.

Hans Dietmar Schweisgut ističke kako je glavni čimbenik ove inicijative promicanje destinacija koje se smatraju ‘skrivenim draguljima’ posjetiteljima s obje strane.

‘Ideja Godine turizma između Kine i EU-a nije samo stavljanje naglaska na mjesta koja su doista poznata, nego je jedan od ciljeva također i privući pozornost turista na ponekad manje poznata odredišta,’ istaknuo je.

Hans Dietmar Schweisgut kaže da će to biti učinjeno razvojem specifičnijih turističkih paketa usmjerenih na manje poznata odredišta na obje strane, kao i kulturnih događaja za promicanje tih mjesta.

I Kina i EU su se dogovorile da istaknu kulturu jedna druge tijekom ove godine. Početkom ožujka brojne europske znamenitosti osvjetljivat će crvena svjetlost, odnosno boja kineske nacionalne zastave, kako bi obilježili dolazak Kineske nove godine, točnije Festival lampiona, odnosno zadnji dan proslave dolaska Lunarne nove godine po kineskom kalendaru.

Slično tome, početkom svibnja, brojna poznata kineska mjesta će zasjati plavom bojom zastave EU, kako bi obilježili ‘Dan Europske unije’.

Dodao je i kako će još jedna glavna komponenta Godine turizma također olakšati poslovne mogućnosti na obje strane.

‘Očito je da to u igru stavlja poslovne udruge, Europsko povjerenstvo za turizam, privatnike i dioničare da organiziraju mnoštvo događaja odnosno poslovnih sastanaka, jer očito sve ovo ima i snažnu gospodarsku stranu. Turizam je važan gospodarski čimbenik mnogim europskim zemljama, ali očito jača sve više i u Kini,’ naglasio je.

Programi za turizam uključuju i prvi Poslovni summit Kine i EU, što je dovelo do oko 200 novih partnerskih sporazuma.

U međuvremenu Schweisgut ističe kako se važno prilagoditi promjenjivim potrebama posjetitelja iz Kine koji sve više traže ‘osobna iskustva’ tijekom putovanja u inozemstvo.

You Yang, stručnjakinja za medije iz Pekinga, planira uskoro odmor u Europi.

‘Moj muž i ja planiramo svoj medeni mjesec u travnju, imamo deset dana u Europi, doputovat ćemo u Nizozemsku i uputiti se u Belgiju, pa u Pariz i Švicarsku prije nego što put završimo u Italiji. Veoma se veselim posjetu francuskom Chamonixu u blizini Mont Blanca, poznatom skijalištu s bajkovitim pejzažima u Alpama,’ objašnjava You.

Godinu turizma Kine i EU prvi puta je najavio 2016. kineski premijer Li Keqiang uz predsjednika Europske komisije Jeana-Claudea Junckera. Službena ceremonija njezina pokretanja održana je 19. siječnja 2018. u Veneciji, iz koje se drevni mletački trgovac i istraživač Marko Polo zaputio u Kinu.