Generacija rođena 80-tih i mlađi su većinom srednja klasa u Kini

851

Nova srednja klasa u Kini trenutno se uglavnom sastoji od generacije rođene 80-ih godina prošlog stoljeća i nakon kako se navodi u anketi koju je proveo zhaopin.com, kineska web stranica za zapošljavanje.

Istraživanje u srednju klasu svrstava osobe čiji je godišnji dohodak između 100 000 (14 592 dolara) i 500 000 yuana.

Uporedo s drugim zemljama, osobe koje pripadaju kineskoj srednjoj klasi su mnogo mlađe, odnosno oko 52 posto od 49 989 sudionika ankete pripada generaciji rođenoj u 80-im godinama i nakon, kako je rekao Guo Sheng, izvršni direktor navedene web-stranice.

“Ovaj fenomen je posljedica specifične kineske društvene evolucije”, rekao je Guo dodajući kako je većina ispitanika postigla uspjehe u područjima interneta, financija i nekretnina.

Brojke su također pokazale i kako 38 posto sudionika ankete živi u gradovima prve razine odnosno Pekingu, Šangaju, Guangzhou i Shenzhenu.

Izvješće je također pokazalo kako prihodi od zaposlenja čine 93 posto njihovog ukupnog prihoda. Krediti, dnevna kupovina i obrazovanje djece predstavljaju tri najveća dnevna troška kineske srednje klase.

U međuvremenu je oko 95 posto ispitanika izjavilo kako osjećaju tjeskobu jer se ne osjećaju sigurno pri pogledu prema budućnosti te ih brinu inflacija, sigurnost prehrambenih proizvoda ili ograničenja pri kupnji nekretnina.

U anketi se ističe kako dobivanje prilike za posjedovaje nekretnine, osobito u najvećim gradovima, nižoj srednjoj klasi daje veliki osjećaj sigurnosti.