Fu Ying: ”Vojni proračun Kine će u 2016. porasti za 7 do 8%.”

764

Glasnogovrnica četvrtog zasjedanja 12. saziva Svekineskog narodnog kongresa Fu Ying u petak je govorila o moguće najsporijem rastu vojnog proračuna u Kini u posljednjih šest godina, s obzirom da se drugo po veličini svjetsko gospodarstvo suočava s povećanim udarima. Ona je istaknula da će vojni proračun ove godine porasti od 7 do 8%.

Navela je pritom kako će točne brojke biti objavljene na zasjedanju, a podsjećamo da je vojni proračun prošle godine porastao za 10,1%. Stopa njegova rasta, u okviru koje je spominjala Fu, mogla bi biti najniža od 2010. kada je iznosila 7,5%. Ona je naglasila da je porast tijekom 2016. u skladu s potrebama kineske nacionalne obrane i fiskalnim prihodima.

Kinesko gospodarstvo je zabilježilo širenje od 6,9% tijekom prošle godine, što je bilo najsporije u posljednjih 25 godina, s pritiscima uzrokovanim padom na tržištu, slabijoj trgovini i tvorničkoj proizvodnji. Potrebno je naglasiti i da će kineski premijer Li Keqiang u subotu otkriti koji su ovogodišnji ciljevi kada je riječ o BDP-u. Očekuje se da će brojke biti između 6,5 i 7%, u usporedbi sa ”oko 7%” koje je Li kao cilj najavio prošle godine.