FOTO: Najveća kineska brodarska kompanija COSCO otvara predstavništvo u Sarajevu

1050
COSCO

Najveća kineska brodarska kompanija COSCO Shipping večeras će svečano inaugurirati svoje predstavništvo i u Sarajevu, kao rezultat inicijative ”Jedan pojas, jedan put” kineskog predsjednika Xi Jinpinga, koja za cilj ima oživljavanje starih i uspostavljanje novih kopnenih i morskih puteva između Azije, Afrike i Evrope.

Prije kancelarije u Sarajevu, kompanija je u jugoistočnoj Evropi otvorila podružnice u Kopru, Rijeci i Beogradu, a kupili su i grčku luku Pirej.

COSCO Shipping Lines je državna kineska firma sa sjedištem u Šangaju, specijalizirana za međunarodni i domaći cargo brodski transport kao i vezane servise. Zahvaljujući kompletnoj globalnoj mreži, COSCO Shipping je postao jedan od vodećih međunarodnih brendova. Korporacija je investirala u 51 terminal, uključujući preko 47 kontejnerskih terminala diljem svijeta. Godišnja propusnost kontejnerskih terminala iznosti 118,39 miliona TEU-a, što COSCO stavlja po ovoj kategoriji na prvo mjesto na svijetu. Sa preko 2,7 miliona TEU-a kontejnerskog najamnog kapaciteta COSCO je na trećem mjestu svjetskih brodarskih kompanija. Inače, COSCO operira na 362 međunarodne i unutarkineske brodske linije, od kojih su 227 međunarodne. COSCO je povezan sa 289 luka u 90 država i regija u svijetu. Poslije transpacifičkih servisa, najprofitabilniji servisi kompanije su oni koji povezuju Aziju i Evropu.

COSCO

Kako je novinarima danas u Sarajevu pojasnio generalni direktor Dragon Maritime, firme preko koje COSCO posluje na prostoru jugoistočne Evrope, Vladimir Lekić, ovo jedna je od vodećih bordarskih kompanija u svijetu koja posjeduje više od 1.100 plovila, različitih vrsta i namjena.

– BiH je za nas zanimljiva jer postoji mogućnost korištenja različitih ulaznih luka za tržište, na tom planu mi trenutno nudimo servis preko luke Rijeka, a u nekom narednom periodu govorit ćemo o uvođenju servisa na luku Ploče – kazao je Lekić. Dodao je i da uvijek prvo idu s malim koracima, uspostava servisa i sl., a tek onda se priča o eventualnom širenju – kupovini luke, odnosno uzimanja pod koncesiju.

COSCODirektorica predstavništva u Sarajevu Meliha Mujezinović je naglasila da direktno prisustvo brodara COSCO Shipping na tržištu BiH donosi podršku strankama kroz direktnu i efikasnu komunikaciju, podršku pri generiranju dodatne vrijednosti i usluge, maksimalnu efikasnost pri radu, stratešku opredijeljenost prema bh. špediterima.

– Opredjeljenje kompanije je da Inicijativa ‘Pojas i put’ bude još prepoznatljivija u BiH i da dvije države nastave razvijati prijateljske i poslovne odnose u duhu najboljih svjetskih primjera – navela je Mujezinović.

Potcrtala je da vizija kompanije u potpunosti slijedi viziju Narodne Republike Kine te da su ubijeđeni da će ”Pojas i put” donijeti ekonomski napredak za BiH.

Navedeno je da se iz BiH proteklih pet godina bilježi rast izvoza, i kontejneri u kojima u BiH dolazi roba iz Kine, tamo se više ne vraćaju prazni.