Forum Zhuhai: Lagumdžija u Kini govorio o mogućnostima ulaganja u Bosnu i Hercegovinu

337
Forum Zhuhai Zlatko Lagumdžija

Na godišnjem Forumu Federacije poduzetnika Zhuhai 2019. povodom izbora Top 100 kompanija ovog regiona, poznatog kao Kineski Zaljev i kolijevka vodećih tehnoloških kompanija Zlatko Lagumdžija je održao predavanje pod nazivom “Poslovne mogućnosti za ulaganje u Zapadni Balkan i BiH u svjetlu Kineske globalne inicijative Pojasa i puta“.


“Nakon projekata iz domena energetske i komunikacione infrastrukture u ovom regionu, koje podržava Kineska vlada, došlo je vrijeme za povećanje trgovinske razmjene uz veći angažman privatnog sektora i obrazovnu saradnju od koje bi imali koristi svi uključeni akteri. Bosna i Hercegovina ima dovoljno prednosti za investitore u ovom dijelu svijeta zahvaljujući svom položaju, energetskim i prirodnim resursima kao i kvalitetnoj i kompetitivnoj radnoj snazi”, izjavio je Lagumdžija.

U vremenu kada se vodeće Evropske zemlje takmiče u privlačenju Kineskih investitora i novih tehnologija zemlje Zapadnog Balkana mogu biti dobar partner za pristup širim i visokorazvijenijim tržištima, poručio je on.

Kao izuzetni gostujući profesor Beijing Normal Univerziteta, na novotvorenom postdiplomskom studiju Fakulteta Pojasa i Puta, prvoj generaciji izabranih studenata iz 15 zemalja Evrope, Afrike i Azije, Lagumdžija je održao seriju predavanja o liderstvu za društva zajedničkih vrijednosti i samoodrživi razvoj u vremenu informacionih tehnologija, saopćeno iz Fondacije društva zajedničkih vrijednosti Sarajevo.