Forum Baku na visokom nivou: Sudjeluju Jadranka Kosor i Ivo Josipović

227
Forum Baku

U pekingu se održava Forum Baku na visokom nivou, a sudjeluju Jadranka Kosor, bivša predsjednica Vlade Republike Hrvatske, te Ivo Josipović, bivši predsjednik Republike Hrvatske.


“Od mog prvog posjeta Pekinga u 2008. pa do sad, mnogi moji prijatelji i suradnici te političari su mi rekli “ako si bila 2008. godine, Kinu nećeš prepoznati danas. U 2008. sam osjetila gostoljubivost Kineza i ono o čemu se svugdje u svijetu priča, nevjerojatan rast i napredak Kine te mislim da Kina sa svojim potencijalima donosi, kako mi u Hrvatskoj kažemo, samo dodatne vrijednosti i oko toga ne treba nitko strahovati”, rekla je za Kinesku medijsku grupu bivša hrvatska premijerka Jadranka Kosor.

Prema njenim riječima, odnosi između Kine i Hrvatske su odlični i u neprekidnom usponu, a najistaknutiji primjer je izgradnja Pelješkog mosta, što će sigurno utjecati na buduću međusobnu gospodarsku suradnju. „Meni je posebno drago da je kineski razvoj otvoren, a to se osjetilo i na ovogodišnjem samitu suradnje 16 plus 1 u Hrvatskoj, koju sad trebamo zvati 17 plus 1 jer se uključila i Grčka. Pojas i put povezuje cijelu ovu regiju, a sve zemlje su pokazale veliki interes za suradnju s Kinom,” dodala je Kosor.

Svaka vrste suradnje počinje od političke suradnje. Jadranka Kosor je rekla kako između kineske i hrvatske vlade postoje tradicionalno dobri politički odnosi, što je osnova svake druge suradnje. „To je iznimno važno za izgradnju mostova među narodima i državama u cijelom svijetu te za stabilnost, prosperitet i mir, čemu sam sigurna da Kina može i te kako doprinijeti,” rekla je Jadranka Kosor.

Bivši hrvatski predsjednik Ivo Josipović je za Kinesku medijsku grupu rekao kako mu se naročito sviđa filozofija koja stoji iza inicijative „Pojas i put”.

„Ne radi se samo projektu koji fokusiran na posao, pa se posao obavi i svatko nastoji izvući nešto iz njega. Upravo suprotno, mislim da je win-win filozofija koja prati Pojas i put iznimno važna. Također mi je drago da se u okviru suradnje 17 plus 1 ne govori samo o gospodarskim projektima, nego i o kulturnoj i svakoj drugoj suradnji,” naveo je Josipović.

Prema njegovim riječima, bilateralni odnosi između Kine i Hrvatske se nalaze u najboljem razdoblju od kada su uspostavljani diplomatske veze između naše dvije zemlje. „Mislim da su odnosi primjerni i obje države su našle svoje interese,” dodao je Josipović. Prema njegovom mišljenju, održavanje samita 17 plus 1 ove godine u Dubrovniku je stvorilo novu vitalnu snagu za budući razvoj odnosa dvije zemlje, a to možemo zahvaliti i kineskoj politici otvaranja.

„Mislim da je Kina ostvarila ogromna postignuća u razvoju, ne samo gospodarskom, već i kulturnom, tehnološkom i znanstvenom. Skoro sam siguran da bez politike otvaranja to ne bi bilo moguće, jer se uspjeh može postići samo na globalnom tržištu, posebno kada je riječ o tako velikoj i važnoj zemlji poput Kine. Mislim da su politike razvoja i otvaranja međusobno povezane, i jedna bez druge teško može ostvariti rezultat, a niti bi se Kina razvijala kao danas bez te politike”, izjavio je Josipović.