Fizički pokazatelji ukazuju na pozitivne promjene u kineskom gospodarstvu

560
kinesko gospodarstvo

Dok kineski gospodarski podaci iz svibnja ukazuju na sveukupnu gospodarsku elastičnost, pogled u fizičke pokazatelje može pružiti više detalja pozitivnih promjena koje se događaju na gospodarskom planu.

Potrošnja energije, teretni promet i proizvođačke cijene su prošli mjesec ubrzali rast, ukazujući na sve čvršće realno gospodarstvo i napredak u strukturalnoj transformaciji.

U svibnju je industrijska uporaba energije porasla za 10,8% na godišnjoj razini, ubrzavajući sa 7,3% iz travnja, pokazali su podaci Nacionalnog ureda za statistiku.

“To odražava snažniju industrijsku proizvodnu aktivnost,” rekao je Wen Jianwu, čelnik odjela za industrijsku statistiku Nacionalnog ureda za statistiku.

Istovremeno je volumen tereta, pokazatelj proizvodnje i potrošnje dobara, prošli mjesec narastao za 8,5% na godišnjoj razini. Posebice je željeznički teretni promet skočio za 11,8%, 10,4% više od rasta u travnju.

Prošli mjesec je također imao snažniju potražnju za industrijskim proizvodima, što je poguralo indeks proizvođačkih cijena (PPI – producer price index), mjeru za inflaciju industrijskih proizvoda, za 4,1% na godišnjoj razini, što je najveći rast u četiri mjeseca.

Niu Li, ekonomist iz Državnog informacijskog centra, je rekao kako fizički pokazatelji poput uporabe energije i teretnog prometa mogu biti smatrani glavnim gospodarskim pokazateljima i njihov zdrav rast odražava trend jačanja u realnom gospodarstvu.

Podaci iz nekih manje službenih izvora su također pokazali ohrabrujuće znakove. Prodaja kineskih najvećih proizvođača građevinskih i radnih strojevaje u svibnju oštro porasla za 71,3% na godišnjoj razini, objavilo je Kinesko udruženje za građevinske strojeve.

U tvrtki Sany Heavy Industry, proizvođaču teških strojeva, radni sati teške opreme, uključujući miješalice, kamione za ispumpavanje i opremu za podizanje su bili u porastu. U prvih pet mjeseci ove godine su Sanyieve dizalice radile 13,9% duže uspoređujuću s istim razdobljem u 2017. jer je povećanje u proizvodnim investicijama držalo strojeve u pogonu.

Ovo je u skladu sa službenim investicijskim brojkama. Podaci Nacionalnog ureda za statistiku su pokazali kako su investicije u fiksnu imovinu u proizvodnji porasle 5,2% u prvih pet mjeseci ove godine, što je ubrzanje u odnosu na 4,8% rasta od siječnja do travnja.

Nastavljeno povećanje u proizvodnim investicijama pruža dokaz napretka restrukturiranja u Kini, jer je nadogradnja proizvodnje dio tekuće strukturalne reforme u zemlji čiji je cilj izvući više snage za podršku rastu iz potrošnje, usluga i inovacije.

Zbog napora za pokretanje inovacije su učinci sektora visoke tehnologije i proizvodnje opreme značajno nadmašili prošlomjesečni industrijski prosjek, s rastom proizvodnje vozila na novu energiju od 56,7%, integriranih krugova od 17,2% i robota od 35,1%.

U uslužnom sektoru Kine je indeks proizvodnje usluga prošli mjesec porastao za 8,1%, a moderne uslužne industrije u usponu poput internetske industrije su doprinijele sa do 56,8% rastu uslužnog sektora, objavio je Nacionalni ured za statistiku.

Kao još jedan znak rasta novih tvrtki, potrošnja električne energije industrije softvera i industrijske tehnologije je skočila za 66,05% na godišnoj razini u razdoblju od siječnja do svibnja, dok je u internetskoj uslužnoj industriji porasla za 63,26%.

Glasnogovornik Nacionalnog ureda za statistiku Mao Shengyong je ranije ovaj mjesec na tiskovnoj konferencij rekao kako je struturalna reforme ponude u zemlji potaknula sektore u usponu i održivi rast u širem gospodarstvu.

Raniji su podaci pokazali kako je kinesko gospodarstvo poraslo za 6,8% na godišnjoj razini po usporedivim cijenama u prva tri mjeseca.

Wang Changlin, potpredsjednik Akademije makroekonomskih istraživanja Nacionalne komisije za razvoj i reformu je rekao kako vidi napredak u gospodarskoj nadorgadnji i trend sve čvršćeg realnog gospodarstva.

No, istaknuo je kako treba vremena da bi proizvodnja visoke tehnologije počela igrati ključnu ulogu u gospodarstvu, a Kina se još suočava sa strukturalnim problemima u razvoju realnog gospodarstva.

Mao je također rekao kako će vlada daljnje raditi na unapređenju sustava upravljanja i tržišnog okoliša, uz podršku privatnim poduzećima i poduzećima male i srednje veličine kao prioritetom.