Festival žetve: Kineski poljoprivrednici ga obilježavaju kao oproštaj od siromaštva

314
festival žetve

Držeći grejp u ruci Lin Liling, zamjenica čelnika okruga Pinghe u istočnoj kineskoj pokrajini Fujian, preko internetskog prijenosa uživo promiče lokalni specijalitet publici u cijeloj zemlji.


Kineski poljoprivredni festival žetve je prvi nacionalni festival koji se posebno održava za poljoprivrednike u zemlji. Festival, prvi put održan 2018. se svake godine podudara s jesenskom ravnodnevnicom, koja je jedan od 24 sunčeva razdoblja kineskog lunarno-solarnog kalendara i uobičajeno pada između 22. i 24. rujna tijekom poljoprivredne sezone žetve u zemlji.

Dolaskom festivala žetve su mnogi dužnosnici na razini okruga počeli uspostavljati internetske prijenose uživo kako bi pomogli seljacima u promociji poljoprivrednih proizvoda. Također pomažu mnoge platforme za e-trgovinu, uključujući Alibabu.

Alibaba će, s 1 000 poljoprivrednih područja i 832 siromaštvom pogođena okruga, pokrenuti 50-dnevnu kampanju na nacionalnoj razini za slanje crvenih omotnica ukupno vrijednih milijardu juana (približno 141 milijun američkih dolara) potrošačima, kako bi pomogli oko prodaje milijarde pojedinačnih poljoprivrednih proizvoda.

Alibaba je 2018. na prvi festival žetve promicao prodaju više od 300 milijuna poljoprivrednih proizvoda, a internetska prodaja je prešla 20 milijardi juana.

Shangan, u kojem živi 158 ljudi, je nekada bilo siromaštvom pogođeno selo, ali je zahvaljujući seoskom turizmu 2017. izvučeno iz siromaštva.

Kada je lokalna vlada 1987. prvi put pokrenula rad na ublažavanju siromaštva, prosječan godišnji dohodak Shangana je bio samo 500 juana, a do 2018. je iznos dosegao 10 560 juana

Zhang Lijun, seljak iz Shangana, je prije nekoliko godina otvorio tvrtku za seosku turizam i sada više nije siromašan. “Festival žetve nam je doveo više turista, a u isto vrijeme turistička industrija privlači sve više mladih radnika iz cijele zemlje da se vrate u svoja sela i otvore vlastite tvrtke,” rekao je.

Okrug Dali, smješten pored grada Weinana u sjeverozapadnoj kineskoj pokrajini Shaanxi, je poznat kao dom žižule. U trgovinskom središtu okruga su voćarski radnici zaposleni vaganjem, razvrstavanjem i pakiranjem voća.

“Danas sam zaradio 10 000 juana,” rekao je Yang Hongyi, voćar.

Površina plantaža žižule je u zemlji dosegla 28 000 hektara, s vrijednošću proizvodnje od gotovo 5 milijardi juana.

“Do danas je 70% seoskih ruralnih domaćinstava kupilo automobile i kuće,” rekao je Zhou Aiying, dužnosnik u Daliju.