Europski pokret u BiH: Mehanizam “Kina+16” višestruko koristan za BiH i regiju

799

Predsjednik Evropskog pokreta u Bosni i Hercegovini Predrag Praštalo razgovarao je s ambasadoricom Narodne Republike Kine Chen Bo te izrazio zadovoljstvo što je ove godine BiH, u okviru Sarajevo biznis foruma, bila domaćin susreta Kina +16 zemalja srednje i jugoistočne Europe.

Praštalo je predstavio nove projekte i plan aktivnosti organizacije do kraja ove i polovine naredne godine, pri čemu je predložio nastavak suradnje s Ambasadom Kine, priopćeno je iz Europskog pokreta u BiH.

Ambasadorica Chen Bo je upoznala Praštala o povijesti razvoja kineskog društva i jačanja ekonomije, u kojoj je ključ uspjeha bilo usvajanje i realizacija neophodnih razvojnih reformi što su u periodu od 30-40 godina rezultirale time da je Kina postala druga ekonomija svijeta sa snažnom tendencijom daljnjeg društveno-ekonomskog napretka. Štaviše, kao najmnogoljudnija zemlja, Kina dosljedno slijedi put mirnog razvoja.

Pošto je kineska ambasadorica bila u jednom periodu zadužena uime Ministarstva vanjskih poslova Kine za suradnju s Europskom unijom, jedna od tema razgovora je bio proces EU integracija BiH i regije, odnosno strateško partnerstvo Kina-EU, navedeno je također u priopćenju.

Kina i EU su izuzetno zainteresirane za daljnji razvoj i unapređenje uzajamnog partnerstva zbog čega je i pokrenut mehanizam suradnje između Kine i 16 država srednje i istočne Europe, u čemu i BiH aktivno učestvuje, a koji Kina smatra važnim djelom ukupnih odnosa između Kine i Europe.

Stabilna i ekonomski jaka Europa je garancija svjetskog mira i razvoja dok kroz razvoj i osnaženje ekonomije ovog dijela europskog kontinenta, Kina direktno doprinosi smanjenju jaza razvoja između država, koje su već članice i onih koje su tek na putu ka tome i upravo zato Kina pozdravlja i podržava proces integracija i pristupanja Bosne i Hercegovine i država regije u Europsku uniju.

Kao dvije najznačajnije aktivnosti za ekonomsku saradnju, predviđene za 2017. godinu, ambasadorica Chen Bo je istaknula Sajam poljoprivrednih proizvoda i vinarstva Kina+16 tijekom Mostarskog gospodarskog sajma u travnju te konferenciju na visokom nivou u Sarajevu, koja može značajno unaprijediti turističku saradnju.

Chen Bo je Praštala informirala da više od 100.000.000 kineskih turista svake godine putuje van Kine, čime konferencija u Sarajevu dobija više na značaju.