EU želi privući rastući broj kineskih posjetitelja

624
Kina i EU

Dužnosnici Europske unije su u utorak pozvali na napore za privlačenje rastućeg broja kineskih posjetitelja u zemlje EU radi jačanja lokalnog gospodarskog rasta.

Navedeno je izrečeno na međunarodnoj konferenciji visoke razine “Turizam i gospodarski rast” održanoj u utorak u Sofiji, tijekom koje su glavni govornici pozvali na produbljenje turističke suradnje između Kine i Europske unije (EU).

“Nedavno smo pokrenuli turističku godinu Kine i EU,” rekla je Elzbieta Bienkowska , povjerenica EU za međunarodno tržište, industriju, poduzetništvo, te mala i srednja poduzeća, na konferenciji na koju su prisustvovale delegacije iz više od 30 zemalja i regija.

EU ŽELI ODRŽIV RAST KINESKIH POSJETITELJA

Želimo potaknuti više Europljana i više Kineza da posjete, otkriju i cijene mjesta, kulturu i tradiciju druge strane,” rekla je Bienkowska.

Rekla je kako se nada održivom rastu broja kineskih posjetitelja u EU od 10%: “Ovo bi značilo najmanje milijardu eura godišnje za gospodarstvo EU.”

EU bi se usredotočila na privlaćenje više kineskih putnika na manje poznata odredišta i putovanje izvan visoke sezone, dodala je Bienkowska.

Kineski veleposlanik u Bugarskoj Zhang Haizhou je za uzvrat rekao kako Godina turizma Kine i EU u potpunosti odražva zajedničke težnje obje strane za jačanjem osobne razmjene i proširenje suradnje u turizmu i povezanim područjima.

BUGARSKA PREDLAŽE OLAKŠANJE VIZNIH PROCEDURA

Bugarski zamjenik premijera Valeri Simeonov, koji se također obratio konferenciji, je rekao kako bi Europa bez sumnje trebala ponovno razmisliti o poteškoćama oko viznih procedura za turiste koji nisu iz EU.

“Ne možemo nastaviti ignorirati rastuću kokurenciju na globalnom turističkom tržištu i rastuću kupovnu moć srednje i više klase turista iz zemalja u razvoju kao što su Kina i Indija,” rekao je Simeonov.

“Ovdje ih prečesto pozdravimo s otežanim viznim procedurama koje obeshrabruju turiste i čine putovanje skupim,” rekao je Simeonov.

KAKO UČINITI EUROPU “PRIVLAČNIJOM”

Sa svoje strane je bugarska ministrica turizma Nikolina Angelekova rekla kako bi se Europa trebala predstaviti kao jedinstveno tržište za kineske turiste i stvoriti zajedničke turističke proizvode.

“Tako namjeravamo privući više kineskih turista u Bugarsku, ujedinjujući napore s ostalim državama članicama EU i balkanskim zemljama,” rekla je Angelkova.

Osim toga su poduzeti intezivni napori za pokretanje izravne zrakoplovne linije između Sofije i Pekinga, rekla je Angelkova.

Prema podacima iz njenog ministarstva, turizam ima važnu gospodarsku ulogu te čini više od 13% bruto domaćeg proizvoda (BDP-a) Bugarske i približno 10% BDP-a EU, s prihodima od međunarodnog turizma koji su u 2016. dostigli 341 milijardu eura (približno 420 milijardi američkih dolara).