EU i Kina bi trebale ojačati suradnju u 5G tehnologiji

662
5G

Europska unija (EU) bi trebala povećati suradnju s Kinom u 5G mobilnoj tehnologiji, izjavio je Luigi Gambardella, predsjednik poslovnog udruženja ChinaEU, kojem je cilj jačanje poslovne suradnje i ulaganja u telekomunikacijskim i sferama visoke tehnologije.

“ICT (Information and Communications Technology) je globalna industrija, a 5G je obećavajuće područje za međunarodnu suradnju. Mislim da bi suradnja između Kine i EU-a u 5G od samog početka trebala biti esencijalna za 5G strategiju EU-a.”, izjavio je Gambardella u intervjuu za novinsku agenciju Xinhua.

– Kina je najveće tržište za internet u svijetu i onda će zasigurno preuzeti vodeću ulogu u globalnom razvoju 5G u idućih nekoliko desetljeća. Prvi koji se ujedini s Kinom neće samo uzeti veći dio kolača na tržišnom udjelu, već će i ugrabiti šansu da bude na vrhu razvoja vlastitog 5G i sposobnosti za većim brzinama nego što bi to EU mogla učiniti samostalno ili s drugima, manje predanim partnerima.

Predložio je tri konkretne akcije koje EU treba poduzeti kada traži suradnju s Kinom.

Kao prvi korak, Gambardella je izjavio da bi EU trebala istražiti sinergiju između kineskih i EU 5G politika.

Kina je pridala veliku važnost 5G-u u svojem petogodišnjem planu (2016.-2020.) te je postavila cilj o njegovoj komercijalizaciji do 2020., a EU se nada da će razmotriti rani razvoj 5G do istog roka.

-Budući da se obje strane žele kretati istim tempom, učinkovitije je recipročnije raditi zajedno i međusobno si pomagati kada postoji preklapajuća ambicija.

Drugo, dvije strane bi trebale provesti zajednička istraživanja o 5G, dodao je.

Gambardella je naveo kako vodeće kineske telekom tvrtke poduzimaju pionirske akcije kako bi predvodile trend. Naprimjer, ZTE trenutačno radi na pred-5G tehnologiji i već je započeo s pred-5G testiranjem u Kini. Rezulati će uskoro biti podijeljeni, jer ZTE cilja na vodeću ulogu u ovoj tehnologiji u Hanghzhou tijekom nadolazećeg Samita G20 u rujnu.

“Stoga, Europa bi trebala održavati privilegirane odnose s kineskim partnerima i promicati zajedničke akcije u područjima istraživanja i testiranja. Daljnje “konkretne zajedničke inicijative” bi trebale biti pokrenute korak po korak, kao što je prvi “u potpunosti 5G grad”, koji bi se inicijalno mogao smjestiti i u Europi i Kini”

Treći korak, prema riječima Gambardella, je nužno uspostavljanje zajedničkog kinesko-europskog digitalnog fonda. On bi trebao podržavati i ulagati u male i srednje eurpske i kineske 5G tvrtke koje žele proširiti svoje poslovanje na međusobnim tržištima, izjavio je Gambardella za Xinhuau.