Ekologija u Kini: Ostvaren napredak u zaštiti kritično ugroženih biljki

77
ekologija u Kini

Nekoliko stotina sadnica drveta abies beshanzuensis je proklijalo na planini u istočnoj Kini, označavajući značajan napredak u naporima zemlje za zaštitu ove kritično ugrožene vrste.


Abies beshanzuensis, vrsta jele, je endemska u Nacionalnom prirodno rezervatu Baishanzu u istočnoj kineskoj pokrajini Zhejiang. Klasificirana je kao kritično ugrožena vrsta od Međunarodne unije za očuvanje prirode.

“Za biljku abies beshanzuensis je vrlo teško reproducirati se u prirodnim uvjetima,” rekao je Lan Rongguang, direktor upravljačkog ureda Baishanzua.

U siječnju 2018. su stručnjaci Sveučilišta Zhejiang prvi put uspješno uzgojili sadnicu biljke abies beshanzuensis, upotrebo tehnologije embrija. Također su uspjeli skratiti uzgojni proces vrsta, smanjiti nedostatke u uzgoju i povećati stopu pojave.

Radi bolje zaštite abies beshanzuensisa će osoblje rezervata Baishanzu povećati zaštitu sadnica i poduzeti mjere za zaštitu prirodne obnove regeneracije biljaka.

Također će pokušati stvoriti povoljne uvjete za proširenje prirodno uzgojene populacije abies beshanzuensisa, u nadi za postupnim uklanjanjem vrste s popisa kritično uzgojenih.