Economic Watch: Zašto je rast od šest posto dostižan u kineskom gospodarstvu?

581
yuan

Kina je odlučna da kvalitetu rasta stavi ispred njegove brzine, no to gospodarstvo neće spriječiti da u predstojećem desetljeću raste brže nego u drugim državama, sudeći prema stručnjacima.

U izvještaju koji je predan na 19. Nacionalnom kongresu Komunističke partije Kine (KPK), vodstvo države to je nazvalo “novim povijesnim spojem u razvoju Kine,” budući da se gospodarstvo nalazi u fazi prijelaza iz brzog rasta u visoko-kvalitetni razvoj.

Prema mišljenju Chija Fulina, voditelja Kineskog institua za reformu i razvoj, navedeno ne znači da će stopa rasta biti prosječna.

Kroz sljedećih pet do 10 godina, gospodarstvo Kine će zahvaljujući poboljšanjima u strukturi industrije, poboljšanju potrošnje i napretku urbanizacije moći postići godišnji rast od barem 6 posto, rekao je Chi.

U proteklih pet godina globalna ekonomija se širila prosječnom stopom od 2,6 posto, dok su gospodarstva u razvoju rasla 4 posto.

Kina je postavila cilj da do 2020. završi izgradnju umjereno prosperitetnog društva u svim pogledima, samo jednu godinu prije nego što KPK proslavi svoju 100. godišnjicu.

Chi procjenjuje da će do kraja 2020. gospodarsko uravnotežavanje Kine postići zavidne rezultate.

Do tada će se vrijednost uslužnog sektora države povećati na oko 50 trilijuna yuana (7,58 trilijuna američkih dolara) s 38,4 trilijuna yuana koji su zabilježeni u 2016. Prodaja potrošačkih dobara će se također povećati na 50 trilijuna yuana s 33 trilijuna yuana koliko je iznosila u 2016.

Očekuje se da će integrirani razvoj urbanih i ruralnih područja generirati ulaganja i potrošnju od skoro 100 trilijuna yuana, što će biti izvanredan bonus srednjeročnom i dugoročnom razvoju Kine, rekao je.

Tijekom ovog perioda doprinos Kine globalnom ekonomskom rastu će ostati oko 30 posto. Više od polovice populacije će imati srednji dohodak.

“Uspješno uravnotežavanje drugog na svijetu gospodastva neće samo poboljšati ekonomiju Kine, već će također potaknuti globalni ekonomski oporavak i rast,” rekao je Chi.

U budućnosti će ekonomsko restrukturiranje Kine biti pobojšano otvaranjem, od čega će u fokusu biti inicijativa Pojas i put, kao i razvoj usluga i slobodnih trgovinskih zona, rekao je.

MMF je nedavno povećao progonzu za ekonomski rast Kine u 2017. na 6,8 posto i u 2018 na 6,5 posto, što je više od prijašnjih prognoza u srpnju.

Za gospodarstvo sveukupnog obujma više od 11 trilijuna američkih dolara, održavanje tako visokog rasta nije lagano, rekao je zamjenik kineskog ministra financija Zhu Guangyao.

Stabilni ekonomski rast Kine prvenstveno proizlazi iz velikih napredaka u ekonomskim reformama, posebice strukturnim mjerama ponude, i sposobnosti vlade da održi stabilnu makroekonomsku politiku, rekao je.