Economic Watch: Susret na vrhu Šangajske organizacije za suradnju istaknuo potencijal za proširenje suradnje

632
Kineski predsjednik Xi Jinping

Proširenje gospodarske suradnje među članicama Šangajske organizacije za suradnju će donijeti dobrobit regiji, sudeći prema komentarima iznesenima na godišnjem sastanku na vrhu te organizacije.

Govoreći na godišnjem susretu na vrhu Šangajske organizacije za suradnju, kineski predsjednik Xi Jinping je pozvao na produbljenje praktične suradnje, budući da su regionalna integracija i gospodarska globalizacija trend našeg vremena i vrlo je bitno da donesu dobrobit svim zemljama i narodima.

Kako bi se mobilizirali resursi i pokretačka snaga za praktičnu suradnju u okviru Šangajske organizacije za suradnju , Kina podržava osnivanje mehanizma sa podnacionalnu suradnju i energično promiče suradnju malih i srednje velikih poduzeća inicijativama udruženja gospodarskih think-tankova i udruženja za e-trgovinu Šangajske organizacije za suradnju, rekao je Xi.

Bilateralni trgovinski odnosi između Kine i ostalih zemalja Šangajske organizacije za suradnju su se približili, te se unaprijedilo olakšavanje trgovine, a Kina je postala najveći trgovinski partner Rusije i Kirgistana.

Istovremeno, uzajamne investicije su pokazale čvrst rast, s kineskim nefinancijskim izravnim investicijama u ostale zemlje Šangajske organizacije za suradnju koje su dostigle 74,2 milijarde američkih dolara, dok su investicije u sporotnom smjeru iznosile 1,09 milijardu američkih dolara, rekao je Zhong Shan, ministar gospodarstva.

Zhong je istaknuo ostvarenja u osnivanju gospodarskih i trgovinskih zona suradnje, napomenuvši kako je Kina ukupno izgradila 21 takvu zonu suradnje unutar ostalih zemalja Šangajske organizacije za suradnju, pomažući povećanju lokalne zaposlenosti i povećavajući prihode od poreza.

Potencijal za dublju i brže šireću gospodarsku suradnju unutar Šangajske organizacije za suradnju ostaje ogroman jer je regionalna suradnja počela rasti od razvojnih projekata do sinergije u gospodarskoj strategiji, naročito nakon pokretanja kineski predložene inicijative Pojas i put.

Ukupan BDP Šangajske organizacije za suradnju će se povećati za 98,8 milijardi američkih dolara ako zemlje članice uvedu oslobađanje od poreza na uvoz, sudeći prema izvještaju koji je objavila Kineska akademija društvenih znanosti.

Izvoz će se povećati za 20 milijardi američkih dolara, dok će uvoz narasti za 19,8 milijardi američkih dolara u regiji ako zemlje članice smanje vrijeme potrebno za carinsko odobrenje za 25%, što će donijeti dobrobit svih zemljama članicama, naročito zemljama srednje Azije i Pakistanu, dodaje se u izvještaju.

Prošli mjesec, Ministarstvo gospodarstva i više od 80 međunarodnih organizacija i vladinih agencija iz drugih zemalja su zajednički pokrenuli Inicijativu za promicanje nesmetane trgovinske suradnje duž Pojasa i puta tijekom Foruma Pojasa i puta za međunarodnu suradnju u Pekingu.

“Voljni smo raditi s ostalim zemljama iz Šangajske organizacije za suradnju na provedbi inicijative kako bi proširili regionalnu trgovinu i ulaganja, olakšali integraciju tržišta i donijeli dobrobit lokalnim ljudima,” dodao je Zhong.